Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin: A, B1, B2, PP, oraz składników mineralnych, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu. Pamiętajmy, im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej witamin.
A za co kulinarnie kochamy dynie? Za WSZECHSTRONNOŚĆ. Smakuje wyśmienicie zarówno w potrawach słodkich (ciasto, babeczki, koktajle, dżemy) i wytrawnych (zupa, puree, z dodatkiem mięsa i ryb).

Dzisiaj przepis na szybki koktajl z dynią, idealny na lunch:

– 1 banan dojrzały
– 80 g ugotowanej lub upieczonej dyni
– szklanka soku świeżo wciskanego z jabłek
– 1 łyżka oleju z awokado lub pół awokado

Wszystko razem biedujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Mała ciekawostka…
W Azerbejdżanie odwar z kwiatów dyni jest wykorzystywany do leczenia trudno gojących się ran. Natomiast mieszkańcy Tybetu stosują dynię w żywieniu dietetycznym chorych na wątrobę, nerki i serce, a także na zapalenie żołądka, nadkwasotę, owrzodzenie żołądka i dwunastnicy.