Sezon grillowy rozpoczęty pełną parą, dlatego dziś podsyłamy przepis na zdrowe przysmaki – szaszłyki z indykiem i warzywami!

Przepis na szaszłyki z grilla!

Składniki:

– pierś z indyka
– cukinia
– bakłażan
– papryka czerwona
– cebula czerwona
– pieczarki

Przyprawy:

sól himalajska, papryka słodka, pieprz cayenne, oregano, bazylia, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Warzywa i indyka myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy na pół. Cebulę kroimy w grube plastry. Wszystkie składniki oprószamy przyprawami, nabijamy na patyczki na przemian – im bardziej kolorowo tym lepiej! Tak przygotowane szaszłyki grillujemy na patelni lub pieczemy w piekarniku około 40 minut. Podajemy z sosem tzatziki (przepis niżej).

Sos tzatziki:

– krem kokosowy (mleko kokosowe trzymamy kilka godzin w lodówce, a następnie odlewamy wodę kokosową)
– 2 ząbki czosnku – posiekane
– ogórek świeży – starty i odciśnięty z wody
– sok z cytryny, sól himalajska
– łyżeczka posiekanego koperku

Życzymy miłego weekendu!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj