Pozyskaj wiedzę w jaki sposób dzięki zdrowemu odżywianiu możesz pomóc swoim jelitom oraz odbudować swoje zdrowie psychiczne.

Badania naukowe przeprowadzone w przeciągu kilku ostatnich lat potwierdziły bezpośrednie połączenie naszych jelit z ośrodkiem czucia w mózgu. Okazało się, że nie tylko żywność, ale również układ odpornościowy, w tym flora jelitową są w stanie wpływać na nasze emocje.

Agenda szkolenia:
1. Budowa i funkcje jelit.
2. Mikroflora jelit – funkcje.
3. Hipoteza higieny.
4. Co wpływa niekorzystnie na zdrowie jelit?
5. Nieszczelne jelito jako początek wielu problemów
6. Od jelit do autoimmunologią.
7. Mózg – nasze centrum dowodzenia.
8. Układ autonomiczny.
9. Budowa mózgu – funkcje płatów.
10. Plastyczność mózgu – dobra i zła.
11. Co wpływa niekorzystnie na zdrowie naszego mózgu?
• wahania poziomu cukru – Hipoglikemia a hipoglikemia,
• dlaczego uzależniamy się od cukru?
• Alzheimer – cukrzyca typu III,
• stres i jego wpływ na pamięć,
• czy niskie ciśnienie krwi nie jest problemem?
• nasz przyjaciel i wróg – tlenek azotu,
• anemia,
• gluten i nerwice natręctw,
• toksyny i inne czynniki.
12. Oś mózg – jelita.
13. Nerw błędny – łącznik jelit i mózgu.
14. Neuropeptydy – łącznik układu nerwowego i pokarmowego:
• Galanina,
• Grelina i pamięć.
15. Nieszczelne jelito a nieszczelna bariera krew-mózg.
16. Stan zapalny mózgu – wściekłe komórki glejowe.
17. Autoimmunologia mózgu.
18. Dlaczego suplementacja prekursorami neuroprzekaźników może przynieść więcej szkód niż pożytku?
• budowa synapsy,
• jakie czynniki są niezbędne do tworzenia się przekaźników?
19. Wbudowany system ochrony przed przestymulowaniem.
20. Najważniejsze neuroprzekaźniki i ich wpływ na nasz charakter:
• jak przypomnieć sobie, gdzie położyliśmy klucze? – czyli wsparcie ze strony Acetylocholiny
• gdy pieniądze szczęścia nie dają…
• dlaczego często brak nam motywacji? Czyli gdy mamy chęci, a i tak nic nie robimy
• gdy martwimy się o rzeczy, które nigdy się nie zdarzą – czyli GABA w nierównowadze,
• GABA i alkohol,
21. Sen i neuroprzekaźniki – jak zadbać o zdrowy sen
22. O metylacji kilka słów…
23. Hormony i neuroprzekaźniki:
• hormony i receptory,
• estrogen i pamięć – na ratunek menopauzie,
• dlaczego mamy większe szanse przeżyć wypadek, gdy mamy równowagę hormonalną?
• brak testosteronu = marudni panowie
• wojna płci – różnice w mózgu kobiety i mężczyzny – czy można zamienić się mózgami?
24. Wszystko jest ze sobą powiązane – czyli ciąg przyczynowo skutkowy…
• insulinooporność i jej wpływ na nasz ogranizm,
• złe trawienie i zły nastrój – przykłady,
• analiza wyników badań.
25. Dieta i strategie powstępowania:
• hipoglikemia i insulinooporność,
• dieta autoimmunologiczna,
• jak uszczelnić jelita?
• jak zadbać o prawidłowy balans hormonów?
• jak zadbać o zdrowy mózg?
26. Alternatywne terapie stymulujące układ nerwowy.

13.11.2016
godz. 10-17
Golden Floor Plaza Al. Jerozolimskie 123a 02-017 Warszawa
Cena: 270 zł

W ramach opłaty za szkolenie otrzymasz:
• skrypt
• certyfikat
• możliwość skorzystania z przerwy kawowej (kawa, herbata, woda)

Prelegenci:
Mgr Justyna Posłuszna
Z wykształcenia jest biologiem o specjalności molekularnej. Studia ukończyła na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Po studiach odbyła półroczny staż w Zakładzie Biochemii i Biologii Komórki, gdzie zgłębiała wiedzę dotyczącą mutacji białkowych. Swoją prace magisterską pisała na temat nowotworów – jest to jeden z bardziej interesujących ją tematów. Szczególnie „bliskie” są jej wszelkiego rodzaju problemy pokarmowe oraz choroby autoimmunologiczne. Interesuję się tez alternatywnymi metodami leczenia nowotworów oraz badaniami nad korelacją umysł-ciało.

Mgr Paulina Ihnatowicz
Wykwalifikowany dietetyk kliniczny i sportowy z bogatą wiedzą i dużym doświadczeniem zawodowym. Wraz z Emilią Ptak-Kasica prowadzi gabinet medycyny żywienia Medfood. Dyplom uzyskała Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, z wyróżnieniem kończąc kierunek Dietetyka. Ponadto ukończyła również studia z zakresu zdrowia publicznego. Jest szkoleniowcem mauricz.com. Sprawowała kontrolę dietetyczną m.in. Borysa Mańkowskiego. Pisze artykuły dla Body Challenge czy Food Forum. Występuje na takich wydarzeniach jak m.in. EU4YA. Z miłości do dietetyki oraz chęci niesienia pomocy swoim pacjentom nieustannie się doszkala. Bierze udział w licznych szkoleniach, kursach, konferencjach, aby ciągle podnosić swoje kwalifikacje oraz być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami z zakresu zdrowia i żywienia.

Mgr Emilia Ptak-Kasica
Wykwalifikowany dietetyk kliniczny i sportowy z bogatą wiedzą i dużym doświadczeniem zawodowym. Wraz z Pauliną Ihnatowicz prowadzi gabinet medycyny żywienia Medfood. Dyplom uzyskała na Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, z wyróżnieniem kończąc kierunek Dietetyka. Jest szkoleniowcem mauricz.com. Sprawowała kontrolę dietetyczną m.in. Rafała Sonika. Pisze artykuły dla Body Challenge czy Food Forum. Występuje na takich wydarzeniach jak m.in. Kongres Zapytaj Trenera. Z miłości do dietetyki oraz chęci niesienia pomocy swoim pacjentom nieustannie się doszkala. Bierze udział w licznych szkoleniach, kursach, konferencjach, aby ciągle podnosić swoje kwalifikacje oraz być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami z zakresu zdrowia i żywienia.

Wszelkie pliki z informacjami dot. rejestracji na SZKOLENIA dostępne są do ściągnięcia pod adresem:
https://drive.google.com/open?id=0B-p8dqQaqOBkdUtvS3ZraUp3RDQ

W celu wzięcia udziału w szkoleniu napisz wiadomość na adres: szkolenia@medfood.com.pl