Nadchodzą zimnem, jesienne wieczory, więc jest to idealny czas na super odżywczą i rozgrzewającą zupę/ krem z warzyw. Lubimy stawiać na sezonowość więc w roli głównej pomidor z marchewką.

Krem marchewkowo – pomidorowy (przepis na 2 -3 porcje)

  • 6 pomidorów
  • 2 szklanki rosołu
  • 2 duże marchewki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego/ masła ghee
  • sól himalajska
  • pieprz
  • bazylia i oregano.

Pokrój czosnek i cebulę, podsmaż na maśle.
Dodaj pokrojone pomidory (najlepiej bez skóry) oraz marchewkę.
Podsmaż chwilę, następnie zalej wszystko rosołem i gotuj przez 20 min.
Zmiksuj i dodaj ulubione przyprawy. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać chilli.

To do dzieła! Smacznego!