Nadchodzą zimnem, jesienne wieczory, więc jest to idealny czas na super odżywczą i rozgrzewającą zupę/ krem z warzyw. Lubimy stawiać na sezonowość więc w roli głównej pomidor z marchewką.
Krem marchewkowo – pomidorowy (przepis na 2 -3 porcje)
- 6 pomidorów
- 2 szklanki rosołu
- 2 duże marchewki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego/ masła ghee
- sól himalajska
- pieprz
- bazylia i oregano.
Pokrój czosnek i cebulę, podsmaż na maśle.
Dodaj pokrojone pomidory (najlepiej bez skóry) oraz marchewkę.
Podsmaż chwilę, następnie zalej wszystko rosołem i gotuj przez 20 min.
Zmiksuj i dodaj ulubione przyprawy. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać chilli.
To do dzieła! Smacznego!