Poniżej znajdziecie przepis na pyszne i zdrowe kopytka!
Kopytka – nieodłączny, a jakże popularny współtowarzysz gulaszu czy kotleta schabowego na polskim stole. Czy istnieje równie smaczna wersja dla bezglutenowców? Oczywiście, że tak! Można spotkać kopytka z batata (są wyborne) czy z dyni. Dzisiaj jednak przygotowałam kopytka ze szpinakiem z mąki gryczanej.
Przepis:
- 1kg ugotowanych ziemniaków
- około 400 g szpinaku świeżego
- około 1,5 szklanki mąki gryczanej
- około 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz i sól morską do smaku, można również dodać czosnku
- jajko
Sposób przygotowania:
Na głęboką patelnie wrzuć oczyszczone liście szpinaku, przykryj szczelną pokrywką i czekaj aż opadnie. Następnie odcedź szpinak na sicie i zostaw do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki i szpinak zblenduj. Dodaj przyprawy, jajko i na koniec przesiane mąki. Robisz na tyle zwarte ciasto, żeby się nie kleiło do rąk podczas formowania wałeczków, ale jednocześnie nie dodajesz zbyt dużo mąki, żeby kluski nie wyszły za twarde i gumowate.
Z ciasta uformuj wałeczek, lekko go spłaszcz i tnij ukośne kawałki. W garnku ugotuj wodę z łyżeczką soli i łyżką oliwy. Następnie wrzuć partiami do wrzątku i gotuj 3 minuty do wypłynięcia. Wyśmienicie smakują z pomidorami suszonymi.
Smacznego!