Sezon przeziębień w pełni, ciągle słyszymy, że ktoś obok nas kicha i kaszle.

Dziś kilka słów o cennym naturalnym kwiatku, który pomoże nam w walce z infekcją, a mianowicie – CZARNY BEZ.

Czarny bez- inaczej bez lekarski może być stosowany w formie syropu lub naparu z kwiatów czarnego bzu (które są białe). Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, czyli neutralizuje wolne rodniki. Badania dowiodły, że ekstrakt z czarnego bzu ma zdolność łagodzenia objawów choroby i poprawia działanie układu odpornościowego, ponieważ po jego spożyciu organizm odpowiada podwyższoną zdolnością do produkcji przeciwciał.

Czarny bez ma działanie napotne oraz przeciwgorączkowe, a także przeciwzapalne.

Kwiaty czarnego bzu zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, flawonoidów oraz kwasów fenolowych, a ponadto garbniki, triterpeny i sole mineralne.

Owoce czarnego bzu mają jeszcze więcej właściwości zdrowotnych – mogą działać moczopędnie, lekko przeciwbólowo oraz przeczyszczająco. Czarny bez potrafi zahamować namnażanie czterech szczepów opryszki!

Należy pamiętać, że czarny bez spożywamy tylko w formie suszonej! Części surowe zawierają toksyczny dla nas glikozyd- sambunigrynę, ale podczas obróbki termicznej traci swoje właściwości.