Wielu pacjentów pyta nas, a co jak jesteśmy zmuszeni zjeść coś poza domem, w restauracjach, barach, na stołówkach? Kilka wskazówek poniżej.

Oto kilka wskazówek, jak najlepiej wybrać w takich miejscach:
1. Staraj się zapoznać z menu w lokalu wcześniej, aby wybrać najlepsze dla Ciebie danie, aby wybór nie był pod wpływem dużego głodu.

2. Ryby i mięso staraj się wybierać grillowane, gotowane, pieczone lub duszone.

3. Unikaj dodatków węglowodanowych- szczególnie pieczywa, makaronów. Lepszą opcją będzie podwójna porcja warzyw. Często taka opcja jest dodatkowo opłata, ale to koszt rzędu 3-4zł, potraktuj to jak podatek od dobrego samopoczucia.

4. Staraj się unikać sosów, szczególnie tych majonezowych, zabielanych czy zaciąganych mąką. Do sałatek wybieraj sos na bazie oliwy z oliwek (najlepiej dopytać kelnera o taki).

5. W zależności od pory dnia i Twojej strategii żywieniowej posiłek w restauracji może być zjedzony w formie białkowo-tłuszczowej (mięso/ryba/jaja z warzywami i tłuszczem np. sałatka z sosem vinegrette, lub porcja mięsa z gotowanymi warzywami polana oliwą z oliwek), jak również możesz wybrać posiłek węglowodanowo-tłuszczowy np. risotto z warzywami/grzybami czy zupę krem z warzyw opcjonalnie z dodatkiem ryżu.

6. Dopytaj kelnera, czy zupa nie jest zaciągana mąką lub zabielana nabiałem. Czasami do zup dodawane są dobrej jakości sery np. kozi, parmezan czy pleśniowy, jednak to cechuje wyższej klasy restauracje.

7. Jeżeli najdzie Was straszna ochota na coś słodkiego wówczas wybierzcie coś owocowego bez dodatku cukru (można o to również poprosić) np. sałatkę owocową, koktajle na bazie mleka kokosowego lub owoców tzw. smoothie, czy sorbet na bazie owoców.

Nie musimy obawiać się wyjść do restauracji ze znajomymi, ważne jest po prostu ,,trzymanie się w ryzach’’, ale niestety często osoby w naszym otoczeniu namawiają nas na różne niezdrowe przysmaki. Zaraźcie ich manią zdrowego odżywiania!

Zdrowe jedzenie nie musi być niesmaczne