Postawiliśmy na domowy mus jabłkowy i sok z czarnego bzu. Łatwe, proste a przede wszystkim zdrowe. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.
Baza na piernik:
- Pół szklanki mąki jaglanej,
- pół szklanki mąki ryżowej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ¼ szklanki ksylitolu,
- ¼ szklanki oleju kokosowego,
- jajko,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki mleka ryżowego.
Dodatki:
- 2-3 łyżki musu jabłkowego
lub
- 4 łyżki soku z czarnego bzu
Piekarnik nastawiamy do 200 stopni C. Suche składniki przesiewamy. Oddzielnie roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, sok z cytryny oraz mleko ryżowe. Do składników płynnych dodajemy suche mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 porcje. Do jednej dodajemy musu jabłkowego, do drugiej soku z czarnego bzu. Muffinki pieczemy do zarumienienia około 15 – 17 minut.
Smacznego!