Postawiliśmy na domowy mus jabłkowy i sok z czarnego bzu. Łatwe, proste a przede wszystkim zdrowe. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.

Baza na piernik:

  • Pół szklanki mąki jaglanej,
  • pół szklanki mąki ryżowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ¼ szklanki ksylitolu,
  • ¼ szklanki oleju kokosowego,
  • jajko,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki mleka ryżowego.

Dodatki:

  • 2-3 łyżki musu jabłkowego

lub

  • 4 łyżki soku z czarnego bzu

Piekarnik nastawiamy do 200 stopni C. Suche składniki przesiewamy. Oddzielnie roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, sok z cytryny oraz mleko ryżowe. Do składników płynnych dodajemy suche mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 porcje. Do jednej dodajemy musu jabłkowego, do drugiej soku z czarnego bzu. Muffinki pieczemy do zarumienienia około 15 – 17 minut.
Smacznego!