Warto więc się zastanowić, czy chcemy dla krótkiej chwili przyjemności niszczyć sobie jelita i zaburzać metabolizm.

O tym, że cukier szkodzi wie już chyba każdy. Wiele osób wybiera napoje gazowane typu ZERO, aby ograniczyć spożywany cukier. Tymczasem są one słodzone słodzikami takimi jak: aspartam, acesulfam, czy sukraloza. Aspartam wywołuje ponad 90 różnych skutków ubocznych, w tym wiele problemów neurologicznych.

Dziś jednak skupmy się na jelitach i mikroflorze.

Przeprowadzono już wiele badań, które potwierdzają, że sztuczne słodziki zmieniają skład naszej mikroflory:

• Podawano różne słodziki tj sukraloza, aspartam, myszom – żeby sprawdzić i wpływają na mikroflorę. Grupa kontrolna myszy piła samą wodę. Myszy pijące słodziki w krótkim czasie nabawiły nietolerancji glukozy. Aby zobaczyć czy wpływ na to rzeczywiście miała zmieniona mikroflora jelit – myszom podawano przez 4 tygodnie antybiotyki by wybić flore całkowicie – po zasiedleniu flory ponownie tym myszy znowu mogły trawić glukozę.
• Inny – wczepiono mikroflorę od myszy która była karmiona sztucznymi słodzikami do myszy germ free – po zaledwie 6 dniach mysz ta straciła zdolność do metabolizmu glukozy