Okres łagodnej jesieni to idealny czas do rozwoju drobnoustrojów.  Jak zadbać o swój układ odpornościowy?

Grypa żołądkowa zwana również jelitową wywołana jest przez rotawirusy. Jest to męcząca dolegliwość, przed którą ciężko się obronić. Jednak niektórzy charakteryzują się większą odpornością na wirusy i bakterie, a inni łapią jelitówkę, jak tylko znajdą się w obecności osoby chorej. Wynika to z prostego faktu: Ci szczęśliwsi mają silniejszy i lepiej zadbany układ immunologiczny.

Za około 70-90% odporności odpowiedzialne są jelita, a żołnierzami stojącymi na straży zdrowia są prozdrowotne bakterie jelitowe, których odpowiednia liczba chroni nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Dlatego tak ważne jest dbanie o prawidłowy stan jelit oraz flory jelitowej.
Kilka wskazówek, jak zadbać o swój układ odpornościowy:
1. Dbaj o dietę! Wszystko co wędruje do Twojego żołądka może poprawiać Twoją odporność lub ją niszczyć. Dieta powinna być przede wszystkim antyzapalna (żeby dodatkowo nie pobudzać układu odpornościowego).
2. Jedz codziennie warzywa (minimum 4 porcje) i owoce (1-2 porcje). Wybieraj sezonowe, zimą jedz warzywa mrożone lub kiszonki.
3. Spożywaj odpowiednią ilość tłuszczu! Szczególnie ważny jest stosunek kwasów OMEGA-6 i OMEGA-3. Jak o podaż kwasów OMEGA-6 nie musimy się martwić, ponieważ jej w nadmiarze dostarczamy wraz z dietą, natomiast nasza dieta uboga jest o ważniejsze dla nas antyzapalne kwasy OMEGA-3. Szczególnie polecam dodawać do diety olej z wiesiołka, ogórecznika, konopii, orzechy włoskie, macadamia, brazylijskie, nasiona chia oraz siemię lniane. Warto również pić dobrej jakości tran.
4. Codziennie spożywaj produkty fermentowane: kapusta kiszona, ogórki kiszone, sok/zakwas buraczany, fermentowany nabiał własnej roboty, kombucha (fermentowana herbata).
5. Jedz produkty bogate w witaminę C. Największą zawartością witaminy C charakteryzują się: rokitnik, aronia, acai, noni, pietruszka, papryka, papaja, porzeczka.
6. Nawadniaj się! Nie chodzi tutaj o picie kawy czy herbaty, ale o picie czystej wody. Wybieraj tą wysoko zmineralizowaną. Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie na wodę, ale większość naszego społeczeństwa jest odwodniona, co zaburza funkcjonowanie całego naszego organizmu, w tym również układu odpornościowego.
7. Spożywaj produkty superfoods: nasiona chia, goji, acai, algi (chlorella, spirulina), kurkuma, kiełki, siemię lniane, miód surowy, awokado, kokos – to produkty zawierające moc antyoksydantów- wspierające układ odpornościowy.
8. Unikaj produktów przetworzonych, cukru, nabiału krowiego oraz przetworów z mąk rafinowanych (przede wszystkim pszenicy).
9. Suplementuj się w razie niedoborów. Nasze społeczeństwo charakteryzuje się dużymi niedoborami minerałów i witamin, które ciężko uzupełnić samą dietą. Prawidłową dietę warto wspierać odpowiednią suplementacją. Najczęstsze niedobory wśród Polaków to: witaminy z grupy B, kwasy OMEGA-3, magnez, selen, cynk, jod oraz witamina D3.
10. Spożywaj codziennie probiotyki! Nasze życie, stres, praca, aktywność fizyczna, dieta, toksyny, leki, antybiotyki silnie zmniejszają ilość zdrowych bakterii jelitowych. Bez nich nie będziemy w stanie obronić się przed rotawirusami.
11. Stosuj zioła i przyprawy poprawiające odporność: rumianek, herbatka z hibiscusa, róży, zielona herbata, cynamon, kurkuma, czosnek, goździki, czystek, pokrzywa zwyczajna, rozmaryn, papryka ostra, bazylia, oregano, aloes, żeń- szeń syberyjski.
12. Dbaj o wypoczynek, relaks i sen! Mała ilość snu, stresy, brak relaksu to wszystko bardzo obciąża nasz układ odpornościowy oraz cały organizm. Staraj się spać codziennie 8 godzin. Co ciekawe 1 minuta gniewu upośledza nasz układ odpornościowy na około 5-6 godzin! Endorfiny natomiast bardzo wzmacniają nasz układ odpornościowy, dlatego znajdź swój sposób na regenerację i relaks.

Bardzo ważne jest również dbanie o codzienną higienę, mycie owoców i warzyw, wietrzenie pomieszczeń oraz unikanie osób chorych na grypę żołądkową.