09Kilka ciekawostek na temat miodu. Warto o tym wiedzieć. Zapraszamy do czytania

Dobroczynne właściwości odkryto w XX wieku, kiedy to bydło, które zjadało niechciany przez ludzi miód nie chorowało! Udowodniono, że miód ten posiada właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające, ponadto Manuka charakteryzuje się dużą zawartością związków fenolowych chroniące komórki naszego organizmu. Miód Manuka jest stosowany jako środek wspierający odporność oraz wzmacniający organizm. Wśród jego dobroczynności wymienia się również łagodzący wpływ na układ oddechowy, pokarmowy czy zmiany skórne, przyspieszając gojenie się ran.

Miód Manuka charakteryzuje się dużą zawartością metyloglioksalu odpowiedzialnego za właściwości antybakteryjne oraz przeciwpasożytnicze, ilość tej substancji w miodzie Manuka jest 100 razy większa niż w zwykłych miodach!!

Ponadto miód Manuka używany jest przy problemach z przewodem pokarmowym, m.in. przy niestrawności, wzdęciach oraz ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jednocześnie hamując rozwój patogenów.
Duża zawartość antyoksydantów: kwasów fenolowych, flawonoidów, witaminy C pomaga w walce z wieloma chorobami dzisiejszej cywilizacji. Korzystnie wpływa na poprawę stanu organizmu podczas walki z infekcjami górnych dróg oddechowych, zapalenia zatok, problemów z gardłem, chrypką czy kaszlem.
Stosowany jest również zewnętrznie przy problemach ze skórą, trądzikiem, zapobiegać również może powstawaniu blizn.
Na rynku możemy spotkać wiele miodów podszywających się pod orginalny miód Manuka z Nowej Zelandii, dlatego jeśli chcecie mieć pewność, że wybieracie właściwy należy spojrzeć dokładnie na znakowanie produktu.
W okresie przeziębień warto dołączyć miód Manuka do zbilansowanej diety, jednak jak to często bywa z dobrej jakości produktami – jest on dużo droższy od tradycyjnych miodów, ale cena akurat w tym przypadku adekwatna do jakości/
Pamiętajcie jednak, że to produkt (podobnie jak inne miody) o dużej zawartości węglowodanów prostych, dlatego osoby z cukrzycą, ciężką insulinoopornością, czy nietolerancją fruktozy muszą być ostrożne przy stosowaniu tego produktu. Dla większości osób będzie na pewno dobrym pomysłem na naturalne i zdrowe osłodzenie niektórych posiłków.

Źródła:
Chepulis L., Francis E.; The glycaemic index of Manuka honey. e-SPEN Journal. 2013 Feb; 8(1): 21-24
Schneider M., Coyle S., Warnock M., Gow I., Fyfe L.; Anti-Microbial Activity and Composition of Manuka and Portobello Honey. Phytotherapy Research 2013 Aug; 27(8): 1162-1168
Fearnley L., Greenwood D.R., Schmitz M., Stephens J.M., Schlothauer R.C., Loomes K.M.; Compositional analysis of manuka honeys by high-resolution mass spectrometry: Identification of a manuka-enriched archetypal molecule. Food Chemistry. 2012 May; 132(2): 948-953
http://www.roik.pl/miod-manuka-jako-lekarstwo/
http://www.bbc.co.uk/nature/28399182
http://www.webmd.com/a-to…/manuka-honey-medicinal-uses