Coś dla smakoszy indyjskiej kuchni. Kurczak tikka masala to popularne danie indyjskie. Co ciekawe tak naprawdę nie pochodzi ono z Indii, a z Wielkiej Brytanii.
Tikka masala z mleczkiem kokosowym:
- 400 g piersi z kurczaka
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki przypraw gamma masala,
- 4 łyżki mleczka kokosowego,
- cebula,
- czerwona papryka
Składniki na sos:
- 1 łyżka przypraw gamma masala,
- 3 cebule,
- główka czosnku,
- 5 cm startego imbiru,
- 0,5 l wody + 150 ml,
- 4 łyżki mleczka kokosowego,
- puszka posiekanych pomidorów,
- łyżka masła
- przyprawy: sól, kurkuma, chili, cynamon
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w większe kawałki, paprykę oraz cebulę w paski. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki, na co najmniej godzinkę. Po tym czasie wyjmij i podsmaż na oleju kokosowym około 5 min (mogą być surowe w środku).
Sos:
Na patelni podsmaż łyżkę przypraw. Po około minuty dodaj cebule, czosnek oraz imbir. Smaż do chwili aż zarumieni się cebula. Następnie dodaj pomidory z puszki i wodę. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 30 min. Później dodaj przyprawy, mleczko kokosowe, masło i 150ml wody. Zblenduj. Następnie zagotuj i dodaj zarumienionego kurczaka. Gotuj około 15 min. Można podawać z ryżem. U mnie po polsku czyli z ogórkiem kiszonym i buraczkami.
UWAGA! Danie jest dosyć pikantne!
Smacznego!