Coś dla smakoszy indyjskiej kuchni. Kurczak tikka masala to popularne danie indyjskie. Co ciekawe tak naprawdę nie pochodzi ono z Indii, a z Wielkiej Brytanii.

Tikka masala z mleczkiem kokosowym:

  • 400 g piersi z kurczaka

Składniki na marynatę: 

  • 3 łyżki przypraw gamma masala,
  • 4 łyżki mleczka kokosowego,
  • cebula,
  • czerwona papryka

Składniki na sos:

  • 1 łyżka przypraw gamma masala,
  • 3 cebule,
  • główka czosnku,
  • 5 cm startego imbiru,
  • 0,5 l wody + 150 ml,
  • 4 łyżki mleczka kokosowego,
  • puszka posiekanych pomidorów,
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, kurkuma, chili, cynamon

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w większe kawałki, paprykę oraz cebulę w paski. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki, na co najmniej godzinkę. Po tym czasie wyjmij i podsmaż na oleju kokosowym około 5 min (mogą być surowe w środku).

Sos:
Na patelni podsmaż łyżkę przypraw. Po około minuty dodaj cebule, czosnek oraz imbir. Smaż do chwili aż zarumieni się cebula. Następnie dodaj pomidory z puszki i wodę. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 30 min. Później dodaj przyprawy, mleczko kokosowe, masło i 150ml wody. Zblenduj. Następnie zagotuj i dodaj zarumienionego kurczaka. Gotuj około 15 min. Można podawać z ryżem. U mnie po polsku czyli z ogórkiem kiszonym i buraczkami.

UWAGA! Danie jest dosyć pikantne!

Smacznego!