Kogel mogel z daktylami – zapraszamy do sprawdzenia naszej propozycji. Przepis w rozwinięciu.

Kogel mogel – to dla mnie smak dzieciństwa. Nawet do dnia dzisiejszego pamiętam charakterystyczny dźwięk łyżeczki stukający w kubek. Próbowałam różne „zdrowe” wersje między innymi z ksylitolem czy cukrem kokosowym. Jednak połączenie z daktylami najbardziej mi smakowało.

Składniki:

  • 2 żółtka (oczywiście od szczęśliwej kurki)
  • 8 daktyli (niesiarkowane)

Sposób przygotowania:

Daktyle mocz około 40 min w gorące wodzie. Wyczyszczone jajka sparz wrzątkiem i oddziel żółtka od białek. Następnie zblenduj żółtka z daktylami na gładką masę. Na końcu możesz ubić mikserem w celu podwojenia objętości. Może oczywiście jeszcze dodać ksylitol lub cukier kokosowy.

SMACZNEGO!