Kogel mogel z daktylami – zapraszamy do sprawdzenia naszej propozycji. Przepis w rozwinięciu.
Kogel mogel – to dla mnie smak dzieciństwa. Nawet do dnia dzisiejszego pamiętam charakterystyczny dźwięk łyżeczki stukający w kubek. Próbowałam różne „zdrowe” wersje między innymi z ksylitolem czy cukrem kokosowym. Jednak połączenie z daktylami najbardziej mi smakowało.
Składniki:
- 2 żółtka (oczywiście od szczęśliwej kurki)
- 8 daktyli (niesiarkowane)
Sposób przygotowania:
Daktyle mocz około 40 min w gorące wodzie. Wyczyszczone jajka sparz wrzątkiem i oddziel żółtka od białek. Następnie zblenduj żółtka z daktylami na gładką masę. Na końcu możesz ubić mikserem w celu podwojenia objętości. Może oczywiście jeszcze dodać ksylitol lub cukier kokosowy.
SMACZNEGO!