W odpowiedzi na wasze prośby postanowiłyśmy napisać parę słów na ten temat. Zapraszamy do rozwinięcia.

Zespół policystycznych jajników (PCOS) jest złożonym zaburzeniem endokrynologicznym, którego najbardziej charakterystycznym elementem jest dysfunkcja jajników, a w efekcie zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, androgenizacja z nadmiernym owłosieniem ciała czyli hirsutyzmem oraz bardzo często nadwaga.

Nie od dziś wiadomo, że zespół PCOS wiąże się najczęściej z insulinoopornością. Mało tego to insulinooporność jest często przyczyną hirsutyzmy i PCOS. Należy więc wziąć i ten aspekt pod uwagę. Dodatkowo PCOS zalicza się do grupy chorób autoimmunologicznych, choć tak naprawdę głównym problemem są tu zaburzenia hormonalne wynikające z nadmiaru androgenów (androstendion, testosteron, DHT). Poza wysokimi androgenami Panie z PCOS często cierpią na przewagę estrogenową.

Podstawy diety przy PCOS:

  • najważniejsze jest wykluczenie lub ograniczenie do minimum wszelkich źródeł cukrów prostych – słodyczy, przetworzonych produktów, pączków, ciastek czy też soków z fruktozą/glukozą i produktami z syropami glukozo-fruktozowymi, dużą ilością suszonych owoców itd., słodkich napojów,
  • wykluczenie rafinowanych węglowodanów – pszenicy, białych bułek , makaronów, naleśniki, gofry, pizza, kebaby,
  • wykluczenie dodatków do żywności: konserwantów, barników, polepszaczy smaku i wszystkich produktów w których takowe się znajdują – typu gotowe mieszanki przypraw, zupki w proszku itd, przetworzone szynki, mięso,
  • wykluczenie przetworzonego, sklepowego mięsa, czy ogólnie mięsa z marketu,
  • wykluczenie z diety prozapalnych pokarmów bogatych w kwasy omega-6 takich ja roślinne oleje rafinowane typu kukurydziany, rzepakowy, słonecznikowy czy też gotowe słodycze i wypieki,
  • wykluczenie lub ograniczenie przetworzonych produktów mlecznych – chyba nie wierzycie, że mleko które stoi w kartonie 3 – 6 miesięcy jest dla nas zdrowe,
  • dodatek do swojej diety przeciwzapalnych przypraw oraz kwasów omega-3 (imbir, cynamon, kurkuma, pieprz, szałwia) + dobrej jakości ryby, tran, olej lniany budwigowy, olej z wiesiołka itd.

Naszym zdaniem dobrze też wykluczyć gluten i zboża glutenowe. Jednakże wyżej wypisane elementy są najważniejsze. Mogą się różnić w zależności od danej osoby i sytuacji chorobowej. Pamiętajcie, że najważniejsza jest indywidualizacja. 

Spróbujcie wprowadzić te zalecenia żywieniowe a zobaczycie jak bardzo Wasza sytuacja zdrowotna może się zmienić. Co ważne przy PCOS trzeba też zwrócić uwagę na inne ważne aspkety jak chociażby sen, regeneracja, ograniczenie stresu, bisfenole itd.

Warto w diecie osoby z PCOS wprowadzić warzywa, owoce o niskim indeksie -> maliny czy truskawki, mięso eko, ryby z dobrych źródeł, olej kokosowy, masło ghee, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona, psuedozboża takie jak amarantus, komosa ryżowa. Czy też kasza gryczana/jaglana/ryż.

No i najważniejsze: zbadaj swoje hormony płciowe, tarczycowe czy nadnerczowe!
Wszystkim Paniom – dużo zdrowia!