Dzisiaj przepis na typowo męskie danie. Nie oznacza to oczywiście, że kobiety mają nie spróbować. Przepis w rozwinięciu!

Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą i marchewką:

Przepis:

  • 4 plastry karkówki (około 800g)
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego, szczypta chilli
  • smalec do smażenia
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • około 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, osusz i pokrój na 4 plastry o grubości 2 cm.
2. Karkówkę lekko rozbij tłuczniem i natrzyj przyprawami.
3. Wstaw mięso na kilka godzin do lodówki
4. Następnie na rozgrzanym smalcu obsmaż mięso na złoty kolor.
5. Cebule pokrój w piórka, marchewkę w talarki i przesmaż w garnku na rozgrzanym smalcu. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodaj około 2 szklanki wody wrzącej
6. Dodaj mięso i duś do momentu aż karkówka będzie miękka – około 45 min.

Szybkie, zdrowe i pożywne. Smacznego