Dzisiaj przepis na typowo męskie danie. Nie oznacza to oczywiście, że kobiety mają nie spróbować. Przepis w rozwinięciu!
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą i marchewką:
Przepis:
- 4 plastry karkówki (około 800g)
- przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego, szczypta chilli
- smalec do smażenia
- 3 cebule
- 4 marchewki
- około 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, osusz i pokrój na 4 plastry o grubości 2 cm.
2. Karkówkę lekko rozbij tłuczniem i natrzyj przyprawami.
3. Wstaw mięso na kilka godzin do lodówki
4. Następnie na rozgrzanym smalcu obsmaż mięso na złoty kolor.
5. Cebule pokrój w piórka, marchewkę w talarki i przesmaż w garnku na rozgrzanym smalcu. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodaj około 2 szklanki wody wrzącej
6. Dodaj mięso i duś do momentu aż karkówka będzie miękka – około 45 min.
Szybkie, zdrowe i pożywne. Smacznego