Zapraszam Was na wegańskie ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej z dodatkiem jagód.

Przepis:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 szklanki mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 2 banany dojrzałe
  • 1,5 szklanki daktyli
  • 3 łyżki karobu
  • szklanka soku z pomarańczy
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szklanka jagód.

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną opłukujemy pod gorącą wodą, następnie gotujemy na małym ogniu w mleku ryżowym. Pod koniec gotowania dodajemy 2 pokruszone tabliczki czekolady. Następnie blendujemy kaszę (aby kasza lepiej się blendowała możesz dodać około pół szklanki mleka ryżowego). Daktyle moczymy we wrzątku przez około 20 min. Odsączone daktyle blendujemy wraz z bananem, karobem, olejem kokosowym, sokiem pomarańczowym. Łączymy wszystkie składniki i jeszcze raz blendujemy. Na koniec dodajemy jagody i lekko mieszamy ciasto za pomocą łyżki. Ciasto pieczemy przez około 50 min w 180 stopniach.

Smacznego!