Zapraszam Was na wegańskie ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej z dodatkiem jagód.
Przepis:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 szklanki mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
- 2 banany dojrzałe
- 1,5 szklanki daktyli
- 3 łyżki karobu
- szklanka soku z pomarańczy
- pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 3 łyżki oleju kokosowego
- szklanka jagód.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukujemy pod gorącą wodą, następnie gotujemy na małym ogniu w mleku ryżowym. Pod koniec gotowania dodajemy 2 pokruszone tabliczki czekolady. Następnie blendujemy kaszę (aby kasza lepiej się blendowała możesz dodać około pół szklanki mleka ryżowego). Daktyle moczymy we wrzątku przez około 20 min. Odsączone daktyle blendujemy wraz z bananem, karobem, olejem kokosowym, sokiem pomarańczowym. Łączymy wszystkie składniki i jeszcze raz blendujemy. Na koniec dodajemy jagody i lekko mieszamy ciasto za pomocą łyżki. Ciasto pieczemy przez około 50 min w 180 stopniach.
Smacznego!