Kilka słów na temat śniadań. Więcej znajdziecie w rozwinięciu.
Śniadanie powinno być sycące i bogate w wartościowe składniki odżywcze:
- płynne żółtka jaj są świetnym źródłem choliny, która wspiera zdrowie układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację oraz pomaga obniżać nadmiar homocysteiny
- zielone liście są źródłem natralnych folianów, które mają działanie antydepresyjne – w przyrodzie występuje ponad 100 form witaminy B9 – nie znajdziemy ich w żadnym suplementcie 🙂
- tatar jest świetnym źródłem witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnego żelaza
- pomidory to źródło likopenu – naturalnego antyoksydantu o działaniu antynowotworowym
- oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-9, które chronią przed miażdżycą, są niezbędne do budowania błon komórkowych oraz mają właściwości termogeniczne, dzięki czemu pomagają palić zbędny tłuszcz
Żadne suplementy nie zastąpią tych prosto z natury.