Kilka słów na temat śniadań. Więcej znajdziecie w rozwinięciu.

Śniadanie powinno być sycące i bogate w wartościowe składniki odżywcze:

  • płynne żółtka jaj są świetnym źródłem choliny, która wspiera zdrowie układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację oraz pomaga obniżać nadmiar homocysteiny
  • zielone liście są źródłem natralnych folianów, które mają działanie antydepresyjne – w przyrodzie występuje ponad 100 form witaminy B9 – nie znajdziemy ich w żadnym suplementcie 🙂
  • tatar jest świetnym źródłem witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnego żelaza
  • pomidory to źródło likopenu – naturalnego antyoksydantu o działaniu antynowotworowym
  • oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-9, które chronią przed miażdżycą, są niezbędne do budowania błon komórkowych oraz mają właściwości termogeniczne, dzięki czemu pomagają palić zbędny tłuszcz

Żadne suplementy nie zastąpią tych prosto z natury.