Poniżej znajdziecie kilka argumentów dlaczego warto. Zapraszamy

Sezon na truskawki już powoli zbliża się do końca, dlatego korzystajcie póki czas, bo:
  • Truskawki to skarbnica witamin i minerałów. Obfitują w witaminę C, A, E, z grupy B, potas, wapń, krzem, cynk, fosfor, kwas foliowy, żelazo i magnez.
  • Dzięki ogromnej zawartości związków antyoksydacyjnych: flawonoidów, kwasu elagowego, witamin C, E i A zmiatają wolne rodniki, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
  • Dzięki błonnikowi mają właściwości oczyszczające ze złogów pokarmowych, ale i również metali ciężkich ( nierozpuszczalne włókna pokarmowe pochodzące z truskawek, mają właściwości wiążące szczególnie względem rtęci). Zawierają bromelainę, enzym pochodzenia roślinnego, który ułatwia trawienie białek. Kilka truskawek zjedzonych do posiłku bogatego w mięso, może znacząco poprawić trawienie.
  • Poprawiają pracę wątroby i woreczka żółciowego.
  • Zawierają w swoim składzie fitoncydy- substancję o charakterze bakteriobójczym.
  • Działają moczopędnie, przez co mogą obniżać nadmiar kwasu moczowego.

Uwaga, truskawki powodują wydzielanie histaminy, dlatego osoby z alergiami, nietolerancją histaminy powinny uważać. Dodatkowo zawierają kwas salicylowy, uczulone na salicylany nie powinny ich jeść.