Dostajemy wiele zapytań o przykładowy jadłospis osoby z niedoczynnością tarczycy. A wiec mamy dla Was niespodziankę!
Jak żywić taką osobę?
ZASADY DIETY:
PRZYKŁADOWA DIETA DLA OSOBY Z NIEDOCZYNNOŚCIĄ LUB NIEDOCZYNNOŚCIĄ HASHIMOTO
STYL DIETY SAMURAJ – DIETA ZBILANSOWANA
- Dieta powinna być optymalnie kaloryczna, czasem musi mieć mniej kalorii (-5-10%)
- Białko – 2-3 porcje w ciągu dnia (mięso, ryby, jaja, owoce morza, jeśli nie jesz mięsa – strączki dobrze przygotowane, ser kozi, ser owczy)
- Węglowodany – 3-4 porcje w ciągu dnia (pamiętaj o goitrogenach, unikaj jedzenia kaszy jaglanej,soi czy też surowego brokułu w dużej ilości)
- Tłuszcze – 3-4 porcje w ciągu dnia (różne: oliwa z oliwek, olej kokosowy i masło ghee do smażenia, na zimno olej z wiesiołka, lniany)
- Warzywa – 3-5 porcji w ciągu dnia (różnorodne, kolorowe)
- Owoce – 2-3 porcje w ciągu dnia (różnorodne, kolorowe – szczególnie niskocukrowe: borówki, maliny, truskawki)
- W wersji ekonomicznej na śniadanie możemy zjeść jajka z warzywami polane oliwą/ na obiad podobnie jak w tej wersji/na podwieczorek mus z jabłka + ryż basmati / na kolację zamiast amarantusa kaszę gryczaną/ zamiast łososia inna rybę lub mięso.
- Ilość posiłków – 3-4-5
- W ciągu dnia pij wodę wysoko lub średniozmineralizowaną jako źródło wapnia i magnezu
- W wersji AIP należałoby wyrzucić kasze i zboża – zastąpić je owocami/batatami.
Śniadanie – szklanka bulionu rosołu długo gotowanego na kościach (rosół) + krewetki z cukinią.
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- krewetki – szklanka,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- szczypta soli himalajskiej,
- szczypta pieprzu czarnego,
- 1 duże awokado.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni podgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy ugotowane krewetki i cukinię i smażymy 5–10 minut. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i podajemy z awokado.
Obiad – curry z kurczakiem
Składniki:
- 1 łyżka oliwy,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 1 pocięta cebulka,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki kminku,
- 1 łyżka kolendry,
- ½ łyżeczki cebulki sproszkowanej,
- 2 bataty, obrane i posiekane,
- 2 posiekane pędy selera,
- ½ szklanki posiekanej szalotki,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 pierś z kury z wolnego wybiegu, pokrojona,
- 1/4 puszki mleka kokosowego, np. Real Thai,
- 1/2 awokado pocięte w plastry.
Sposób przygotowania:
Wstawiamy dużą patelnię na średni ogień, polewamy oliwą i smażymy czosnek. Dodajemy cebulę, przykrywamy patelnię i smażymy na wolnym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy przyprawy i sproszkowaną cebulę. Dorzucamy bataty, seler, szalotkę, dolewamy wodę i solimy. Smażymy, dopóki bataty nie zmiękną. Na koniec dodajemy ugotowanego kurczaka i mleko kokosowe. Podajemy z awokado.
Podwieczorek – mus z mango z chia i mleczkiem kokosowym posypany borówkami
Kolacja – krem z cukinii z amarantusem i łososiem
Składniki:
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 duża cukinia,
- 1 duży ziemniak/batat,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka mąki ryżowej,
- 2 łyżki mleka kokosowego,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ cebuli,
- sól kłodawska i pieprz,
- 3 łyżki kaszy amarantus,
- pieczony dziki łosoś.
Sposób przygotowania:
- Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę cukinię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia. Dodać pieprz i sól oraz mleczko kokosowe. Podajemy z dzikim łososiem i przygotowanym amarantusem.
A jutro żywienie w nadczynności!:)