Wczoraj niedoczynność – dziś nadczynność!
PRZYKŁADOWA DIETA DLA OSOBY Z NADCZYNNOŚCIĄ LUB NADCZYNNOŚCIĄ GRAVES
STYL DIETY SAMURAJ – DIETA ZBILANSOWANA
- Dieta powinna być optymalnie kaloryczna, czasem musi mieć więcej kalorii (15-25%), dodatkowo musimy zwrócić uwagę na większe ilości węglowodanów oraz białka
- Dodany jest ser kozi, który w idealnej wersji diety Samuraja jest zabroniony, można wymienić na rybę/mięso
- Białko – 3-4 porcje w ciągu dnia (mięso, ryby, jaja, owoce morza, jeśli nie jesz mięsa – strączki dobrze przygotowane, ser kozi, ser owczy) – zbyt duża ilość białka będzie działała jeszcze gorzej – przyspieszy metabolizm
- Węglowodany – 4-5 porcji w ciągu dnia
- Goitrogeny? Tak jak w niedoczynności były problemem, tak w nadczynności możemy je wykorzystać do blokowania wytwarzania hormonów tarczycy.
- Tłuszcze – 3-4 porcje w ciągu dnia (różne: oliwa z oliwek, olej kokosowy i masło ghee do smażenia, na zimno olej z wiesiołka, lniany)
- Warzywa – 3-5 porcji w ciągu dnia (różnorodne, kolorowe)
- Owoce – 2-4 porcje w ciągu dnia (różnorodne, kolorowe – szczególnie niskocukrowe: borówki, maliny, truskawki)
- W wersji ekonomicznej na śniadanie możemy zjeść jajka z warzywami polane oliwą/ na obiad podobnie/na podwieczorek mus z jabłka + ryż basmati / na kolację zamiast amarantusa kaszę gryczaną/ zamiast łososia inna rybę lub mięso
- Ilość posiłków – 4-5
- W ciągu dnia pij wodę wysoko lub średniozmineralizowaną jako źródło wapnia i magnezu
- W wersji AIP należałoby wyrzucić kasze i zboża – zastąpić je owocami/batatami. Wyrzucić także jaja, psianki, orzechy.
Inne pomysły na śniadanie?
- Owsianka bez glutenu z mleczkiem kokosowym + owoce i orzechy
- Chleb gryczany/jaglany + masło + warzywa + jajko/mięso
- Chleb żytni na zakwasie z pastą jajeczno-warzywną
- Sałatka z mięsem
- Sałatka z rybą
- W wersji z glutenem: chleb orkiszowy
Śniadanie – jajecznica z warzywami na oleju kokosowym/maśle ghee + warzywa
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 3 jajka od rolnika,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- szczypta soli himalajskiej,
- szczypta pieprzu czarnego,
- 1 duże awokado.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni podgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy jajka i cukinię i smażymy 5–10 minut. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i podajemy z awokado.
Obiad – curry z kurczakiem
Składniki:
- 1 łyżka oliwy,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 1 pocięta cebulka,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki kminku,
- 1 łyżka kolendry,
- ½ łyżeczki cebulki sproszkowanej,
- 2 bataty, obrane i posiekane,
- 2 posiekane pędy selera,
- ½ szklanki posiekanej szalotki,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 pierś z kury z wolnego wybiegu, pokrojona,
- puszka mleka kokosowego, np. Real Thai,
- awokado pocięte w plastry.
Sposób przygotowania:
- Wstawiamy dużą patelnię na średni ogień, polewamy oliwą i smażymy czosnek. Dodajemy cebulę, przykrywamy patelnię i smażymy na wolnym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy przyprawy i sproszkowaną cebulę. Dorzucamy bataty, seler, szalotkę, dolewamy wodę i solimy. Smażymy, dopóki bataty nie zmiękną. Na koniec dodajemy ugotowanego kurczaka i mleko kokosowe. Podajemy z awokado.
Podwieczorek – mus z karobu i daktyli z orzechami laskowymi
Kolacja – krem z dyni z ryżem i serem
Składniki:
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- ½ dużej dyni,
- 1 duży ziemniak/batat,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki mleka kokosowego,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ cebuli,
- sól kłodawska i pieprz,
- 3 łyżki ryżu,
- ser kozi – porcja.
Sposób przygotowania:
- Dynię oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę dynię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut. Zupę zagotować i odstawić z ognia. Dodać pieprz i sól oraz mleczko kokosowe. Na koniec dodajemy ser aż się roztopi. Jemy z ryżem.