Wczoraj niedoczynność – dziś nadczynność!

PRZYKŁADOWA DIETA DLA OSOBY Z NADCZYNNOŚCIĄ LUB NADCZYNNOŚCIĄ GRAVES
STYL DIETY SAMURAJ – DIETA ZBILANSOWANA

  • Dieta powinna być optymalnie kaloryczna, czasem musi mieć więcej kalorii (15-25%), dodatkowo musimy zwrócić uwagę na większe ilości węglowodanów oraz białka
  • Dodany jest ser kozi, który w idealnej wersji diety Samuraja jest zabroniony, można wymienić na rybę/mięso
  • Białko – 3-4 porcje w ciągu dnia (mięso, ryby, jaja, owoce morza, jeśli nie jesz mięsa – strączki dobrze przygotowane, ser kozi, ser owczy) – zbyt duża ilość białka będzie działała jeszcze gorzej – przyspieszy metabolizm
  • Węglowodany – 4-5 porcji w ciągu dnia
  • Goitrogeny? Tak jak w niedoczynności były problemem, tak w nadczynności możemy je wykorzystać do blokowania wytwarzania hormonów tarczycy.
  • Tłuszcze – 3-4 porcje w ciągu dnia (różne: oliwa z oliwek, olej kokosowy i masło ghee do smażenia, na zimno olej z wiesiołka, lniany)
  • Warzywa – 3-5 porcji w ciągu dnia (różnorodne, kolorowe)
  • Owoce – 2-4 porcje w ciągu dnia (różnorodne, kolorowe – szczególnie niskocukrowe: borówki, maliny, truskawki)
  • W wersji ekonomicznej na śniadanie możemy zjeść jajka z warzywami polane oliwą/ na obiad podobnie/na podwieczorek mus z jabłka + ryż basmati / na kolację zamiast amarantusa kaszę gryczaną/ zamiast łososia inna rybę lub mięso
  • Ilość posiłków – 4-5
  • W ciągu dnia pij wodę wysoko lub średniozmineralizowaną jako źródło wapnia i magnezu
  • W wersji AIP należałoby wyrzucić kasze i zboża – zastąpić je owocami/batatami. Wyrzucić także jaja, psianki, orzechy.

Inne pomysły na śniadanie?

  • Owsianka bez glutenu z mleczkiem kokosowym + owoce i orzechy
  • Chleb gryczany/jaglany + masło + warzywa + jajko/mięso
  • Chleb żytni na zakwasie z pastą jajeczno-warzywną
  • Sałatka z mięsem
  • Sałatka z rybą
  • W wersji z glutenem: chleb orkiszowy

Śniadanie – jajecznica z warzywami na oleju kokosowym/maśle ghee + warzywa

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 3 jajka od rolnika,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • 1 duże awokado.

Sposób przygotowania:

  • Na dużej patelni podgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy jajka i cukinię i smażymy 5–10 minut. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i podajemy z awokado.

Obiad – curry z kurczakiem

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 pocięta cebulka,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 1 łyżka kolendry,
  • ½ łyżeczki cebulki sproszkowanej,
  • 2 bataty, obrane i posiekane,
  • 2 posiekane pędy selera,
  • ½ szklanki posiekanej szalotki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 pierś z kury z wolnego wybiegu, pokrojona,
  • puszka mleka kokosowego, np. Real Thai,
  • awokado pocięte w plastry.

Sposób przygotowania:

  • Wstawiamy dużą patelnię na średni ogień, polewamy oliwą i smażymy czosnek. Dodajemy cebulę, przykrywamy patelnię i smażymy na wolnym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy przyprawy i sproszkowaną cebulę. Dorzucamy bataty, seler, szalotkę, dolewamy wodę i solimy. Smażymy, dopóki bataty nie zmiękną. Na koniec dodajemy ugotowanego kurczaka i mleko kokosowe. Podajemy z awokado.

Podwieczorek – mus z karobu i daktyli z orzechami laskowymi

Kolacja – krem z dyni z ryżem i serem

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • ½ dużej dyni,
  • 1 duży ziemniak/batat,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki mleka kokosowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ cebuli,
  • sól kłodawska i pieprz,
  • 3 łyżki ryżu,
  • ser kozi – porcja.

Sposób przygotowania:

  • Dynię oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę dynię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut. Zupę zagotować i odstawić z ognia. Dodać pieprz i sól oraz mleczko kokosowe. Na koniec dodajemy ser aż się roztopi. Jemy z ryżem.