Dziś dla Was mamy przepis na pyszną i aromatyczną szarlotkę!

Nieco inna bo jabłka połączyłyśmy z bananem..i wyszło jeszcze smaczniej!
Sezon na jabłka w pełni, na zbliżające się jesienne popołudnia sprawdzi się wyśmienicie.

Przepis: spód

  • ¾ szklanki mąki gryczanej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej,
  • około 80 g masła lub oleju kokosowego,
  • 3 żółtka,
  • dowolne słodzidło (ksylitol, miód),
  • trochę zimnej wody.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieść, dodać trochę wody do odpowiedniej konsystencji, tak aby dało się wyrobić. Wyłożyć okrągłą formę (około 25cm), brzegi również, wcześniej posmarowaną olejem kokosowym. Zrobić widelcem dziurki. Wstawić do lodówki na około 15 min. Po tym czasie wstawić do piekarnika na około 20 min (180 st)

W tym czasie zrób nadzienie:

Przepis: Nadzienie

  • ok 3-4 jabłek,
  • 1 banan,
  • ok ½ szklanki ksylitolu, cukru kokosowego lub innego słodzidła,
  • sporo cynamonu.

Sposób przygotowania:

Pokroić jabłka w kostkę, smaż na wolnym ogniu pod przykryciem na oleju kokosowym lub maśle klarowanym, po kilku minutach dodać słodzidło, cynamon i sok z cytryny do smaku. Dusić do miękkości, na końcu wkroić banana i wymieszać.

Przepis: Beza

  • 3 białka,
  • 3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Ubić na sztywną i lśniącą masę, zmielony ksylitol dodawać stopniowo.

Etap końcowy:

Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Piecz razem jeszcze 10-15 minut. Po chwili wyłożyć pianę na jabłka i piec około 8 minut do zarumienienia. Na koniec posypać cynamonem. Smacznego!