Papryka faszerowana mięsem, kaszą gryczaną z kozim serem. Przepis w rozwinięciu!

Przepis:

  • 4 papryki czerwone (mogą być inne, wedle gustu)
  • 300g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera (korzeń)
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • kozi ser – około 80g
  • 100g kaszy gryczanej
  • 0,5 litra rosołu/bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj kaszę gryczaną (może być al dente).
2. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce.
3. Pokrojoną cebulę w kostkę zeszklij na maśle klarowanym. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
4. Do startych warzyw dodaj zeszkloną cebulę wraz czosnkiem, mięso mielone drobiowe, jajko, posiekany koperek oraz kaszę gryczaną. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw według uznania.
5. Z papryki odkrój górną część, a z dolnej usuń środek z nasionami.
6. Papryki wypełnij farszem. Ułóż na samą górę plastry sera koziego. Na końcu przykryj górną częścią papryki
7. Przygotowane papryki wyłóż do naczynia i zalej do około 1/3 objętości bulionem. Przykryj.
8. Piecz około 1 h w 180 stopniach.

Smacznego!