Przepis na kawę “mitochondrialną”. Niezwykle aromatyczną i pyszną.
Przepis:
- dobrej jakości ziarna kawy
- surowe, nieprzetworzone ziarna kakaowca – 2 lyżki
- szczypta sproszkowanej wanilii/cynamonu
- łyżka oleju kokosowego/MCT
- 1 miarka rybozy
Sposób przygotowania:
Kawę mielimy w młynku, ziarna kakaowca także (osobno), dodajemy połowę zmielonych ziaren kakao do zmielonej kawy – zaparzamy (najlepiej metodami alternatywnymi – Drip, aeropress), do zaparzonej kawy dodajemy
- resztę kakao, rybozę, olej kokosowy, wanilię i blend ujemy. Można opcjonalnie dodać szczyptę l-teaniny, która świetnie poprawia wydolność umysłową zwłaszcza w połączeniu z kofeiną. Mimo gorzkiego smaku kakao
- kawa jest słodka za sprawą rybozy.
PS. Niestety kawy z kakao nie polecimy osobom, które mają problemy z tolerancją histaminy.