Przepis na kawę “mitochondrialną”.  Niezwykle aromatyczną i pyszną.

Przepis:

  • dobrej jakości ziarna kawy
  • surowe, nieprzetworzone ziarna kakaowca – 2 lyżki
  • szczypta sproszkowanej wanilii/cynamonu
  • łyżka oleju kokosowego/MCT
  • 1 miarka rybozy

Sposób przygotowania:

Kawę mielimy w młynku, ziarna kakaowca także (osobno), dodajemy połowę zmielonych ziaren kakao do zmielonej kawy – zaparzamy (najlepiej metodami alternatywnymi – Drip, aeropress), do zaparzonej kawy dodajemy

  • resztę kakao, rybozę, olej kokosowy, wanilię i blend ujemy. Można opcjonalnie dodać szczyptę l-teaniny, która świetnie poprawia wydolność umysłową zwłaszcza w połączeniu z kofeiną. Mimo gorzkiego smaku kakao
  • kawa jest słodka za sprawą rybozy.

PS. Niestety kawy z kakao nie polecimy osobom, które mają problemy z tolerancją histaminy.