Świąteczna tarta z owocami.  Święta tuż tuż, może kogoś z Was skusi szybka i prosta tarta z owocami?

Składniki na spód tarty:

  • ¾ szklanki mąki gryczanej
  • ¾ szklanki mąki jaglanej lub ryżowej 
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (można pominąć i dać więcej masła)
  • 100ml oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżki miodu/ksylitolu
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 400g naturalnego tofu bez GMO
  • puszka mleka kokosowego Real Thai
  • 4 łyżki ksylitolu ksylitolu lub 3 łyżki miodu (jak lubicie bardzo słodkie, wówczas dajcie więcej)
  • 2 łyżki agaru
  • 2 kropelki ekstraktu z wanilii lub soku z cytrynu – w zależności do tego, czy wolicie cytrynowe czy waniliowe

Dodatkowo: owoce na wierz- jakie lubicie i jakie macie  (u nas kiwi, pomarańcza i mandarynki, posypane wiórkami kokosowymi)

Sposób przygotowania:

Maki zagniatamy razem z masłem lub roztopionym olejem kokosowym oraz jajkiem. Wylepiamy spód do formy od tarty ciastem, dno tarty nakłuwamy widelcem, aby nam nie urosła masa. Pieczemy 12 minut w temp. 180 stopni – obserwujemy zarumienienie.
Masa serowa: tofu dokładnie rozdrabniamy w blenderze/malakserze. Dodajemy cukier, sok z cytryny/wanilię i mieszamy ponownie. Mleko kokosowe zagotowujemy, dodajemy agar i gotujemy kilka minut. Chwilę chłodzimy i dodajemy do masy serowej.
Masę serową wylewamy na spód ostudzonej tarty. Udekoruj owocami.

Smacznego!