Świąteczna tarta z owocami. Święta tuż tuż, może kogoś z Was skusi szybka i prosta tarta z owocami?
Składniki na spód tarty:
- ¾ szklanki mąki gryczanej
- ¾ szklanki mąki jaglanej lub ryżowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (można pominąć i dać więcej masła)
- 100ml oleju kokosowego lub masła
- 2 łyżki miodu/ksylitolu
- szczypta soli
Masa serowa:
- 400g naturalnego tofu bez GMO
- puszka mleka kokosowego Real Thai
- 4 łyżki ksylitolu ksylitolu lub 3 łyżki miodu (jak lubicie bardzo słodkie, wówczas dajcie więcej)
- 2 łyżki agaru
- 2 kropelki ekstraktu z wanilii lub soku z cytrynu – w zależności do tego, czy wolicie cytrynowe czy waniliowe
Dodatkowo: owoce na wierz- jakie lubicie i jakie macie (u nas kiwi, pomarańcza i mandarynki, posypane wiórkami kokosowymi)
Sposób przygotowania:
Maki zagniatamy razem z masłem lub roztopionym olejem kokosowym oraz jajkiem. Wylepiamy spód do formy od tarty ciastem, dno tarty nakłuwamy widelcem, aby nam nie urosła masa. Pieczemy 12 minut w temp. 180 stopni – obserwujemy zarumienienie.
Masa serowa: tofu dokładnie rozdrabniamy w blenderze/malakserze. Dodajemy cukier, sok z cytryny/wanilię i mieszamy ponownie. Mleko kokosowe zagotowujemy, dodajemy agar i gotujemy kilka minut. Chwilę chłodzimy i dodajemy do masy serowej.
Masę serową wylewamy na spód ostudzonej tarty. Udekoruj owocami.
Smacznego!