Mini tartaletki z pastą jajeczną. Przepis znajdziecie w rozwinięciu!

Tartaletki kojarzą nam się przede wszystkim ze słodkim deserem.. ale czy można pokusić się o wersje wytrawną i to jeszcze z minimalną ilością węglowodanów? Oczywiście, że tak. Poniższy przepis super sprawdzi się dla tych, którzy pragną urozmaicenia swoich białkowo-tłuszczowych śniadań.

Przepis:

Tartaletki (około 4-5 sztuk)
• 2 jajka
• 4 łyżki mąki kokosowej
• 1 łyżka oleju kokosowego

Przepis:

Pasta jajeczna:
• 5 jajek ugotowanych
• Łyżka majonezu
• Łyżka musztardy
• 2 łyżki szczypiorku
• Sól, pieprz, kurkuma

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na tartaletki mieszamy. Masa ma wyglądać i przypominać konsystencją „mokry piasek”. Umieścić ciasto w silikonowych formach na babeczki, dobrze dociskając brzegi, tak żeby była tzw. „dziura” pośrodku – czyli miejsce pastę jajeczną Wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika na około 13 minut. W międzyczasie połącz wszystkie składniki na pastę jajeczną. Po upieczeniu tarteletki wyciągnąć z foremek i przestudzić. Po około 10 min tartaletki wypełnij pastą

SMACZNEGO!