Dziś ciekawostka o aceroli – bardzo lubimy sok z aceroli 100% – który jest świetnym źródłem witaminy C i innych bioflawonoidów!


Przy badaniach na szczurach okazało się, że:
acerola dba o zdrowie jelit i poprawia lipidogram!Ekstrakt z aceroli ze szczególnie dużą zawartością polifenoli podawano samicom szczurów cierpiącym na dyslipidemię, oceniano nie tylko poziom lipidów we krwii, ale również pH stolca, poziom tłuszczu w stolcu, poziom strawienia składników odżywczych poziom tłuszczu trzewnego, poziom stłuszczenia wątroby,
Wyniki wszystkich mierzonych parametrów były lepsze w grupie przyjmującej związki zawarte w aceroli, badacze sugerują, że poprawa wyników badań kału wynika nie tylko ze zmian w metabolizmie wątroby, ale również z pozytywnego oddziaływania aceroli na jelita, ponieważ odnotowano w tym zakresie znamienne wzrosty
Dawka suplementacyjna wynosiła 400mg na kg masy ciała.

  • Beneficial effects of consumption of acerola, cashew or guava processing by-products on intestinal health and lipid metabolism in dyslipidaemic female Wistar rats.Br J Nutr. 2018 Jan;119(1):30-41. doi: 10.1017/S0007114517003282.

Batista KS1, Alves AF2, Lima MDS3, da Silva LA1, Lins PP1, de Sousa Gomes JA1, Silva AS4, Toscano LT4, de Albuquerque Meireles BRL5, de Magalhães Cordeiro AMT6, da Conceição ML1, de Souza EL1, Aquino JS1.