Jedzenie poza domem – czym sie kierować redukując wagę?

Często pytacie, bardzo często, jak utrzymać plan redukcji masy ciała i przy tym móc cieszyć się życiem towarzyskim.

Dziś trzy wskazówki, którym proponujemy się kierować, by nie zepsuć efektów współpracy z dietetykiem. Obranie planu działania ukierunkowane na zdrowe żywienie nie oznaczają zakazu wyjścia do restauracji.

1. Posiłek w restauracji nie musi oznaczać niezdrowego jedzenia gdy:

  • przestudiujemy wcześniej menu restauracji. Mamy wtedy możliwość dobrania produktów według swoich upodobań i potrzeb (na przykład diety eliminacyjnej)
  • wybierzemy dobrej jakości produkty
  • mięso, ryby, owoce morza, z dodatkiem warzyw, pełnowartościowych węglowodanów i tłuszczy.

2. Unikamy gotowych sosów i smarowideł.
Tu sprawa jest na prawdę prosta. Zamawiamy porcje bez sosu.
Sos zamawiany obok, pytamy o jego skład i ewentualnie dodajemy go w rozsądnej ilości odmierzając łyżką.
Opcja najbezpieczniejsza – poproś o oliwę.

3. Kontrola wielkości porcji
Postaw na porcje, która wielkością przypomina te, ustalone w naszej podaży kalorycznej (sami się nie oszukamy).
Nie będzie wtedy problemu z nadwyżka kaloryczną czy wyrzutami sumienia

Nie oszukujmy się, redukując kilogramy nie musimy rezygnować z wyjścia na fajną zdrową kolacje z przyjaciółmi, ale jeśli pracujemy na efekty od niedawna to na  jeszcze trzeba poczekać.

Mamy nadzieję, że post będzie pomocny jako, że my MedFood-ki uwielbiamy zdrowe jedzenie w dobrym towarzystwie i nie mamy na celu odbierać tej przyjemności także naszym pacjentom