Przepis:
- 2 dojrzałe banany w kropki
- 2 jajka
- 40g mąki z zielonego groszku (dostępna teraz w Lidlu)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu/
łyżka miodu -> lubicie bardziej słodkie - laska wanilii lub ekstrakt z wanilii
- 2 łyżki masła orzechowego (u nas z nerkowców)
Dodatki według własnego uznania:
- borówki/jagody/maliny/
gorzka czekolada/wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę (ze szczyptą soli robi się to szybciej, łączymy delikatnie z żółtkami. W oddzielnym naczyniu blendujemy banany z masłem, odżywką, dodajemy ubite jajka, sodę oczyszczoną, mąkę i wanilię. Wszystko razem na małych obrotach miksujemy.
Wylewamy do formy na muffinki i pieczemy w 170 stopniach ok. 20 min, zerkając jak nam pięknie rosną.
A u Was jakie najczęściej śniadanie weekendowe się pojawia?