Może muffinki na weekendowe śniadanie? Szybkie, proste i pyszne! Przepis poniżej.

Przepis:

  • 2 dojrzałe banany w kropki
  • 2 jajka
  • 40g mąki z zielonego groszku (dostępna teraz w Lidlu)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu/łyżka miodu -> lubicie bardziej słodkie
  • laska wanilii lub ekstrakt z wanilii
  • 2 łyżki masła orzechowego (u nas z nerkowców)

Dodatki według własnego uznania:

  • borówki/jagody/maliny/gorzka czekolada/wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę (ze szczyptą soli robi się to szybciej, łączymy delikatnie z żółtkami. W oddzielnym naczyniu blendujemy banany z masłem, odżywką, dodajemy ubite jajka, sodę oczyszczoną, mąkę i wanilię. Wszystko razem na małych obrotach miksujemy.
Wylewamy do formy na muffinki i pieczemy w 170 stopniach ok. 20 min, zerkając jak nam pięknie rosną.

A u Was jakie najczęściej śniadanie weekendowe się pojawia?