Sezon na szparagi – czas start! Po ciekawe informacji zapraszamy do rozwinięcia.

Dlaczego warto wybierać produkty sezonowe?
To jasne, są świeże, dostępne i lepszej jakości niż poza sezonem.
Dziś chciałabym jednak napisać o szparagach coś więcej niż “jedzcie, bo zdrowe” 

1. Szparagi, a jelita
Nie byłabym sobą gdyby nawet w notce o szparagach nie poruszyła tematu JELIT.

  • Szparagi bardzo dobrze wpływają na stan naszych jelit. Zawarta w nich inulina jest naturalnym prebiotykiem, czyli źródłem pożywienia dla dobroczynnych mikroorganizmów jelitowych.

2. Szparagi obfitują w saponiny, które działają antynowotworowo.
3. Kolejne zalety zielonych łodyżek to regulacja poziomu cukru we krwi czy łagodzenie obrzęków.
4. Zawierają antyoksydanty. Pokrywają w jednej porcji dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, a dodatkowo wzbogacone są o witaminy C, E i B1.

Jak przyrządzić?
Gotować na parze, grillować, smażyć, piec, blendować na zupę krem.
Wystarczą delikatne przyprawy takie jak sól himalajska, kurkuma, pieprz kolorowy. Fajnie pasuje oliwa z oliwek, masło klarowane, czy kawałek mięsa, by nadać im wyrazistego smaku.

Uwaga!
Jeśli po zjedzeniu szparagów wyczujesz w moczu dziwny zapach, nie martw się.
Chemik R.White zbadał ten „problem” w 1975r.
Oto wnioski: „Jeśli też go czujesz, to znaczy, ze jesteś w elitarnym gronie obdarzonych niegroźną mutacją DNA. Niespelna 15% osob jest w stanie wyczuc charakterystyczny odór moczu.�Jak sie okazalo, zapach wiąże się bezposrednio z wystapieniem w moczu od dwoch do szczesciu miligramow pochodnych alkilowych, zawierajacych siarke. Zwiazki te nie wystepuja naturalnie w szparagach, a sa one efektem metabolizmu zwiazkow prekursorowych z tego warzywa. W tym przypadku nie ma powodow do obaw, poniewaz zwiazki te sa dla naszego organizmu niegrozne, a won ustepuje po kilku dniach.”