Dziś przepis który idealnie wpasuje się w majówkę. Przepis znajdziecie w rozwinięciu.
Ziołowy kurczak z ananasem i serem halloumi na musie kokosowo-czosnkowym
Przepis (na 1 porcje):
- pierś z kurczaka około 200g
- ananas – 1 plaster
- ser holloumi – 30g
- śmietanka kokosowa – ¼ szklanki
- 2 ząbki czosnku
- tłuszcz do marynowania
- zioła suszone (wedle uznania)
Sposób przygotowania:
Z piesi z kurczaka zrób tzw „kieszonki”, następnie zamarynuj je w tłuszczu oraz ziołach – np. bazylia, tymianek, oregano. Wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie „kieszonkę” napełnij serem grecki oraz ananasem. Piecz 40 min w 180 stopniach. Śmietankę kokosową wymieszaj z przeciśniętym przez praskie czosnkiem. Na talerzu zacznij od nakładania musu, następnie dodaj upieczoną pierś z kurczaka.
Gotowe!
Smacznego!