Dziś przepis który idealnie wpasuje się w majówkę. Przepis znajdziecie w rozwinięciu.

Ziołowy kurczak z ananasem i serem halloumi na musie kokosowo-czosnkowym

Przepis (na 1 porcje):

  • pierś z kurczaka około 200g
  • ananas – 1 plaster
  • ser holloumi – 30g
  • śmietanka kokosowa – ¼ szklanki
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do marynowania
  • zioła suszone (wedle uznania)

Sposób przygotowania:

Z piesi z kurczaka zrób tzw „kieszonki”, następnie zamarynuj je w tłuszczu oraz ziołach – np. bazylia, tymianek, oregano. Wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie „kieszonkę” napełnij serem grecki oraz ananasem. Piecz 40 min w 180 stopniach. Śmietankę kokosową wymieszaj z przeciśniętym przez praskie czosnkiem. Na talerzu zacznij od nakładania musu, następnie dodaj upieczoną pierś z kurczaka.

Gotowe!

Smacznego!