Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem.
Zupę można jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. U Nas wersja nowoczesna – z mlekiem kokosowym.
Przepis:
- pęczek botwinki
- burak
- marchewka
- korzeń pietruszki
- 4 ziemniaki
- 1l wywaru warzywnego
- sok z cytryny
- śmietanka kokosowa
- koperek
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Wywar zagotuj w garnku, a następnie dodaj do niego starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz buraka i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie dodaj drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotuj wszystkie warzywa do czasu aż będą miękkie. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!