Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem.

Zupę można jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. U Nas wersja nowoczesna – z mlekiem kokosowym.

Przepis:

  • pęczek botwinki
  • burak
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 1l wywaru warzywnego
  • sok z cytryny
  • śmietanka kokosowa
  • koperek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Wywar zagotuj w garnku, a następnie dodaj do niego starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz buraka i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie dodaj drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotuj wszystkie warzywa do czasu aż będą miękkie. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!