Wiele osób dbających o zdrowy styl życia, dobrą dietę wybiera bez zastanowienia wszystko co warzywne, często nie zwracając uwagi na skład takiego gotowego produktu.

Ostatnio w wielu miejscach możemy kupić warzywne zamienniki chipsów ziemniaczanych.
Brzmią bardzo zdrowo, ale czy faktycznie takie są?
Bliżej przyglądając się im wartościom odżywczym możemy zauważyć, że są one często nawet bardziej kaloryczne niż klasyczne chipsy ziemniaczane!

Jakoś używanego do ich produkcji tłuszczu również pozostawia dużo do życzenia..

Apelujemy- zwracajcie uwagę na składy kupowanych rzekomo zdrowych produktów

Co do chipsów – polecamy zrobić warzywno-ziemniaczane chipsy domowe w piekarniku.

Oto przepis:

  • Warzywa jakie lubicie: marchewka, seler, buraki, pietruszka, ziemniaki, bataty
  • Sól, pieprz, ostra/słodka papryka, rozmaryn, tymianek
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Chipsy kroimy w cieniutkie talarki (dobrze sprawdza się do tego obieraczka do warzyw). Układamy na papierze do pieczenia, obsypujemy przyprawiamy, skrapiamy niewielką ilością oliwy i pieczemy w 170 stopniach około 20-30 min.

Smaczna przekąska na zbliżające się kibicowanie Naszym Piłkarzom!