Temat niby oczywisty, jednak słyszy się o różnych opiniach w tym temacie.

Możemy usłyszeć niekiedy różnego rodzaju mity dotyczące alkoholu w ciaży m.in.:

  • Łyczek nie zaszkodzi – nie ma badań określających bezpieczną dawkę alkoholu w ciąży!
  • Lampka czerwonego wina podnosi poziom hemoglobiny oraz poprawia trawienie – podobnie jak wódka i inne mocne alkohole lampka wina może działać toksycznie na płód!
  • ‘’Moja koleżanka/siostra piła okazjonalnie niewielkie ilości alkoholu w ciąży i urodziła zdrowe dziecko’’ – u każdej z nas efekt może być inny, poronienie, martwy płód czy wady rozwojowe..
  • Alkohol szkodzi płodowi tylko w pierwszym trymestrze – w pierwszym okresie rozwoju uszkodzenia płodu mogą być najpoważniejsze, ale alkohol może mieć szkodliwy wpływ na dziecko na każdym etapie jego rozwoju w łonie matki
  • Przez łożysko nie przenika alkohol wypity przez matkę – każda dawka alkoholu przenika przez łożysko i dostaje się do krwi dziecka. Płód jest 10 razy bardziej wrażliwy na działanie alkoholu z uwagi na mniejszą zawartość dehydrogenazy alkoholowej w jego organizmie.
  • Piwo bezalkoholowe można pić – czasami piwa bezalkoholowe zawierają śladowe ilości alkoholu (ok. -0,5%).

Nawet niewielkie dawki alkoholu mogą spowodować wady rozwojowe u naszego dziecka. Nie ma bezpiecznej dawki, dlatego w ciąży zalecana jest całkowita abstynencja!