Istnieją produkty, które uznajemy za zdrowe, a tymczasem są mieszanką chemicznych dodatków z dodatkiem dużej ilości cukru lub substancji słodzących.
Przykładem są jogurty owocowe. Wystarczy przyjrzeć się opakowaniom.
Prawdziwą bombą cukrową są jogurty pitne. Wypicie jogurtu o pojemności 300 g zajmuje chwilę. Tymczasem większość z nich w tej pojemności zawiera 8-9 łyżeczek cukru i/lub jego odpowiedników.
Jogurty dla dzieci także są napakowane słodyczą. Zazwyczaj w opakowaniu 130 g znajdziesz 3-4 łyżeczki cukru i/lub jego odpowiedników. Najgorzej wypadają te zawierające różnego rodzaju słodkie kulki/chrupki itp. jako dodatki.
JEDZ LEPIEJ, czyli bardziej świadomie.
Czytaj etykiety i wybieraj jogurty bez sztucznych dodatków.
Najlepiej wybierać te naturalne i samodzielnie miksować je z owocami.