Jesteś ciągle zmęczony? A może cierpisz na zbyt wysoki poziom cholesterolu? Zapraszamy do rozwinięcia!

  •  Okra czyli inaczej piżmian. Bardzo interesujące i zapomniane warzywo…!
  • Okra obecnie jest uprawiana na całym świecie. Strąk warzyw ma zielonkawy kolor i maleńkie nasiona, które można dodać do bulionów, gulaszu i sałatek.
  • Dzięki bogatemu profilowi składników odżywczych, okra była używana jako naturalny środek na różne problemy zdrowotne w przeszłości. Ludzie używali tych warzyw, aby obniżyć wysoki poziom cholesterolu, kontrolować cukrzycę, ograniczać apetyt, a nawet niszczyć komórki nowotworowe.
  • Jakie ta roślina ma właściwości?

 

Pomaga kontrolować łaknienie

  • Dlaczego? Dlatego, że to bogate źródło błonnika rozpuszczalnego. Pozostaniesz pełny na dłużej. Tym samym zjesz mniej a to spowoduje że oszczędzisz sporo kalorii.

Pomaga w zmęczeniu

  • Zmęczenie dziś jest bardzo częste. Wynika z wielu innych chorób i dolegliwości. Na pewno warto poznać przyczynę zmęczenia aby się z nim uporać. Na szczęście okra może Ci w tym pomóc. Nasiona zawierają liczne przeciwutleniacze i polifenole, które m.in. obniżają stan zapalny.

Kontroluje cukrzycę

  • Nasiona okry mogą obniżyć poziom glukozy na czczo i kontrolować cukrzycę. Okra była stosowana w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy od wieków, a nauka potwierdza, że może rzeczywiście pomóc w leczeniu tej choroby – oczywiście warto skonsultować całą dietę z dietetykiem i lekarzem. To głównie dzięki błonnikowi.

Reguluje Twoje poziomy cholesterolu

  • Okra promuje obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu. Warzywo może zmniejszyć całkowity poziom cholesterolu i trójglicerydów a to przyczyni się do zdrowszego serca.

Zatrzymuje krwawienie i zapobiega osteoporozie

  • Okra jest pełna witaminy K, witaminy, która może wzmocnić twoje kości. W ten sposób warzywo może zapobiegać złamaniom, osteoporozie i nadmiernemu krwawieniu z powodu urazów.

Wzmacnia twój system odpornościowy i poprawia twój wzrok

  • Okra jest bogata w witaminę A (beta-karoten), ważną substancję odżywczą, która może wzmocnić układ odpornościowy poprzez zwiększenie liczby białych krwinek. Okra wzmocni obronę twojego ciała przed rozmaitymi problemami zdrowotnymi, a także poprawi twój wzrok.

Zapobiega zapaleniu żołądka

  • Infekcje H.Pylori stały się dość powszechne w dzisiejszych czasach. Helicobacter Pylori to bakteria, która żyje w wyściółce jelitowej i może wywołać stan zapalny, który może doprowadzić do zapalenia żołądka. Sok z Okry sprawdził się jako potężna broń w walce z tymi bakteriami. Niszcząc bakterie H. Pylori, okra może skutecznie zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko zapalenia żołądka.

Smak okry świetnie pasuje do pomidorów, cebuli, batatów, curry, kolendry, oregano i cytryny.

Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29513129
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26516905
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26170247
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23606408
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24416297