Propozycja na dziś – Pasztet warzywny na ostro z dodatkiem soczewicy i kaszy jaglanej!


Pasztety warzywne, które można zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Przepis:

  • 150g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 150g ugotowanej kaszy jaglanej
  • papryczka chili
  • cebula
  • marchew
  • 30 g selera korzeń
  • pół pietruszki
  • 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 goździki, 1 ziarno jałowca, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki muszkatołowej, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Zetrzyj na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler. Pokrój w kostkę cebulę i papryczkę oraz podsmaż na 1 łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po usmażeniu usuń przyprawy. Zmiksuj kaszę z soczewicą, olejem, sosem sojowym, cebulą, pozostałymi przyprawami. Dodaj warzywa do masy i jeszcze raz zmiksuj do gładkiej masy. Przełóż masę do foremki i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut.

Smacznego!