Propozycja na dziś – Pasztet warzywny na ostro z dodatkiem soczewicy i kaszy jaglanej!
Pasztety warzywne, które można zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Przepis:
- 150g ugotowanej czerwonej soczewicy
- 150g ugotowanej kaszy jaglanej
- papryczka chili
- cebula
- marchew
- 30 g selera korzeń
- pół pietruszki
- 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 goździki, 1 ziarno jałowca, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki muszkatołowej, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Zetrzyj na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler. Pokrój w kostkę cebulę i papryczkę oraz podsmaż na 1 łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po usmażeniu usuń przyprawy. Zmiksuj kaszę z soczewicą, olejem, sosem sojowym, cebulą, pozostałymi przyprawami. Dodaj warzywa do masy i jeszcze raz zmiksuj do gładkiej masy. Przełóż masę do foremki i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Smacznego!