W dniu dziecka może pizza z batata dla naszych pociech. Przepis znajdziecie w rozwinięciu!
Przepis:
Spód:
- 350g batata,
- 100g mąki – u nas 50g z zielonego groszku + 50g owsianej
- 1 jajko
- 1 łyżka lnu
- 10g oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra/słodka, przyprawa z granulowanym czosnkiem i suszonymi pomidorami
Sposób przygotowania:
Obrane bataty pieczemy w piekarniku tak około 20 min (pokrojcie w małe kawałki ok. 10 min), łączymy z resztą – u nas połączył robot kuchenny, ale widelec i później ręka też sobie z tym poradzi
Na papier do pieczenia i do piekarnika na ok. 10-12 min.
Między czasie robimy sos: pomidory z puszki, cebula, czosnek, oregano bazylia, sól, pieprz – najpierw podsmażany na małej ilości oliwy cebulkę i czosnek, dodajemy pomidory i przyprawy i odparowywujemy wodę.
Na spód wykładamy sosik + swoje ulubione dodatki, u mnie: szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, ser mozzarella i zapiekamy jeszcze dosłownie kilka chwil. Na wierz rukola i już.