W dniu dziecka może pizza z batata dla naszych pociech. Przepis znajdziecie w rozwinięciu!

Przepis:

Spód:

  • 350g batata,
  • 100g mąki – u nas 50g z zielonego groszku + 50g owsianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka lnu
  • 10g oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra/słodka, przyprawa z granulowanym czosnkiem i suszonymi pomidorami

Sposób przygotowania:

Obrane bataty pieczemy w piekarniku tak około 20 min (pokrojcie w małe kawałki ok. 10 min), łączymy z resztą – u nas połączył robot kuchenny, ale widelec i później ręka też sobie z tym poradzi
Na papier do pieczenia i do piekarnika na ok. 10-12 min.
Między czasie robimy sos: pomidory z puszki, cebula, czosnek, oregano bazylia, sól, pieprz – najpierw podsmażany na małej ilości oliwy cebulkę i czosnek, dodajemy pomidory i przyprawy i odparowywujemy wodę.

Na spód wykładamy sosik + swoje ulubione dodatki, u mnie: szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, ser mozzarella i zapiekamy jeszcze dosłownie kilka chwil. Na wierz rukola i już.