Ostatnio wiele się słyszy na temat świeżo wyciskanych soków, czy koktajli.

Jak już chyba we wszystkich kwestiach związanych z dietetyką są zwolennicy tychże płynów, jak również przeciwnicy.

Zwolennicy argumentują wybór soków po prostu chęcią wypicia czegoś słodkiego i ,,zdrowego’’ zamiast wody, inni twierdzą, że przecież świeżo wyciskany sok z pomarańczy to samo zdrowie, jeszcze inni zielone smoothie traktują jako magiczny napój detoksyfikujący nasz organizm.

Jak jest faktycznie? 

Na szklankę soku musimy zużyć ok. 3-8 owoców czy warzyw (w zależności od wielkości, w przypadku truskawek są to znacznie większe ilości)

  • zjedzenie 5-6 owoców na raz często jest dużym problemem, co w przypadku osób na diecie redukcyjnej raczej jest wadą niż zaletą.

Natomiast osoby, które mają problem z jedzeniem większych porcji, a powinny z jakiegoś powodu – wówczas może być to również zaletą

Soki zawierają mniej błonnika – i tutaj znowu w zależności od przypadku może być to wadą lub zaletą.
Wadą dla osób zdrowych, u których błonnik jest potrzebny, szczególnie ten rozpuszczalny zawarty w owocach oraz warzywach.

Są jednak jednostki chorobowe, w których duża dawka błonnika nie jest wskazana.
Soki nie są wskazane dla osób z problemami z gospodarką cukrową.
Jednak jeśli ten sok wzbogacimy o dodatkowy błonnik, tłuszcz oraz białko np. robiąc z niego koktajl z dodatkiem płatków owsianych/nasion chia czy otrębów oraz awokado/orzechów wówczas może być fajną alternatywą posiłku w upalne dni, gdzie na klasyczny obiad w postaci mięsa i ziemniaków nie zawsze mamy ochotę

Na temat diet sokowych i ich wpływu na oczyszczanie nas z toksyn pisałyśmy więcej w tym artykule:
https://medfood.com.pl/2018/04/21/diety-sokowe/

  • Sporo naszych pacjentów nie ma ochoty jeść rano śniadań i zwykle do nich wówczas nie namawiamy
  • Jednak są przypadki, w których jednak warto te śniadania uwzględnić w jadłospisie, m.in. u sportowców – np. pływacy, którzy pierwszy trening zaczynają często bardzo wcześnie rano i wówczas nie mają ochoty, ani czasu na trawienie śniadania w formie stałego posiłku.

U nich takie soki/koktajle/smoothie sprawdzają się bardzo dobrze.

Podobnie u kobiet z wrażliwą gospodarką hormonalną, zaburzeniami odżywiania , strachem przed większymi porcjami pożywienia, kobiet w III trymestrze ciąży, gdzie duże porcje pokarmu stałego ciężko ,,wchodzą’’, wówczas w celu prawidłowego zbilansowania kalorii oraz dostarczenia przy okazji witamin i antyoksydantów możemy dołączyć właśnie soki.

Warto podkreślić również sok z buraka!

O mocy buraka więcej pisałyśmy w tym artykule: https://web.facebook.com/PoradniaMedFood/photos/a.601477873295678.1073741836.588004541309678/823666751076788?_rdc=1&_rdr

PS,  Jak macie potrzebę wyciskarki to w sklepiej 4swiss: http://sklep.4swiss.pl/kategoria/wyciskarki na hasło MEDFOOD rabacik 100zł!! 

Podsumowując: soki świeżo wyciskane nie dla każdego, ale w niektórych przypadkach są fajną alternatywą posiłku. Szczególnie, gdy możemy korzystać z sezonowości owoców i warzyw!