Jak przechowywać tłuszcze? Jakie tłuszcze kupować? Zapraszamy do rozwinięcia.

Ten temat ciągle powraca. Stawiasz oliwę z oliwek i inne tłuszcze obok kuchenki lub na blacie kuchennym? Ponieważ najwygodniej po nie sięgnąć i są zawsze pod ręką?

To jeden z najczęstszych błędów w przechowywaniu tłuszczy!

Nie wystarczy, że kupisz dobry, drogi olej tłoczony na zimno. Jeśli będziesz go źle przechowywać to możesz zniszczyć jego prozdrowotne walory!

Cenne nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo podatne na działanie światła, temperatury i ulteniania pod wpływem kontaktu z powietrzem.

Dlatego powinny być zawsze szczelnie zamknięte i najlepiej przechowywane w szafce, lodówce, by nie wystawiać ich na działanie promieni słonecznych czy wysokich temperatur.

Dbaj razem z MedFood – Dietetyka, Zdrowie & Lifestyle o tłuszcze w swojej kuchni