Nie raz zapewne słyszeliście o dobroczynnych właściwościach cytryny, m.in. jej wpływie na odporność, procesy leczenia przeziębień, czy wpływ na redukcję masy ciała.

Dziś kilka informacji na temat wpływu cytryny na wątrobę. 

Przeprowadzono bowiem ciekawe badanie sprawdzające działanie soku z cytryny na odbudowę uszkodzonej alkoholem tkanki wątrobowej. Wyniki tego badania wskazały, że sok z cytryny ma pozytywny wpływ na hepatocyty, hamował wzrost ALT i AST oraz trójglicerydów u myszy.

Wywnioskowano z tego badania, że sok z cytryny ma działanie ochronne na komórki wątrobowe!

Cytryna zawiera liczne korzystne bioaktywne kompozycje, w tym związki fenolowe (głównie flawonoidy), witaminy, karotenoidy, olejki eteryczne, minerały i błonnik pokarmowy.

  • Hepatochronne działanie cytryny można przypisać obecności witamin, flawonoidów, olejków eterycznych i pektyny.
    Ponadto witamina C zawarta w cytrynie ma zdolności antyoksydacyjne, zapobiegając uszkodzeniom oraz peroksydacji lipidów.
  • Ponadto istnieją doniesienia literaturowe, że suplementacja witaminą C może zmniejszać stres oksydacyjny wywołany etanolem, a hepatoprotekcyjne działanie witaminy C było bardziej skuteczne niż sylimaryny, kwercetyny i tiaminy !
  • Stwierdzono, że cytrynowe olejki eteryczne i pektyny mają działanie ochronne na barierę żołądkową i jelitową.
  • Narażenie etanolem może uszkodzić barierę jelitową jelita i zwiększyć przepuszczalność jelita cienkiego, co prowadzi do wycieku endotoksyn bakteryjnych, a to z kolei jest ważnym czynnikiem w patogenezie uszkodzenia wątroby wywołanego alkoholem.
  • Dlatego też olejki eteryczne z cytryny i pektyny mogą chronić barierę jelitową, a więc pośrednio chronić przed alkoholowym uszkodzeniem wątroby.