Często podkreślamy, że warto jeść sezonowo. Ale co to właściwie znaczy?

Jeść te produkty roślinne, które w danym okresie mają swój naturalny (a nie – sztucznie wspomagany) czas dojrzałości, gotowości do spożycia.

Tak na przykład truskawki z tzw. ogródka/ryneczka marketowego w środku zimy nie są najzdrowszym wyborem. Możesz mieć pewność, że będą miały sporo chemii. Co innego produkty mrożone?

Z racji, że specjaliści od uprawy roślin pracują nad coraz to nowszymi odmianami – ich czas dojrzewania może się zmieniać. Grafika zawiera orientacyjne okresy naturalnego występowania wymienionych produktów.

Po czym jeszcze można poznać, że dane owoce lub warzywa mają akurat “swój sezon”?
Po cenie w sezonie, gdy danego produktu jest dużo (o ile nie było strasznego nieurodzaju) jego cena jest niższa niż poza sezonem.

Dlaczego nasza grafika zawiera głównie kontury owoców (a w przyszłości również warzyw)? Abyście mogli dodać do niej trochę siebie. Śmiało wydrukujcie grafikę z postu i pokolorujcie wedle uznania. Przy okazji będziecie mieli sposobność na odstresowanie się.

#JemSezonowo Owoce cz. 1 z 2

Wyczekujcie kolejnych części, aby zebrać cały komplet

#JemSezonowoZMedFood