Sezon na borówki/jagody w pełni – warto z nich korzystać. Dlaczego? Zapraszamy do rozwinięcia!

  • Zawierają antocyjany – związki które łatwo przekraczają barierę krew-mózg i poprawiają działanie części mózgu zaangażowanych w pamięć,
  • Jedzenie jagód zaledwie 12 tygodni przez osoby zagrożone demencją – poprawiło znacząco nastrój i pamięć u tych osób,
  • Inne badanie, które trwało aż 6 lat i obejmowało 16000 starszych osób pokazało, że regularne spożywanie jagód obniża starzenie się mózgu o minimum 2,5 roku,
  • Borówki zawierają sporo błonnika, przez co pomagają przy problemach trawiennych,
  • Poprawiają wrażliwość na insulinę, same w sobie zawierają bardzo niewiele węglowodanów, więc sprawdzą się dobrze nawet u osób na dietach niskowęglowodanowych,
  • Pomagają w redukcji masy ciała,
  • Mogą obniżać ciśnienie u osób z nadciśnieniem tętniczym.