O mnie
Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze. W zupełności zgadzam się ze słowami Hipokratesa, który dawno temu powiedział “Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” i tego się trzymam. Najważniejsze dla mnie jest zdrowie i samopoczucie moich pacjentów. Do każdego przypadku podchodzę indywidualnie i nie zamykam się w schematach.

Wykształcenie
Jestem studentką dietetyki na Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie. Skończyłam też wiele kursów i szkoleń, a wśród nich m.in.:
– Kurs w Akademii Dietetyki na poziomie podstawowym i zaawansowanym ukończony egzaminem zdanym na ocenę celującą i uzyskaniem certyfikatu MEN
– Szkolenie „Niepłodność – przyczyny, diagnostyka i skuteczna dietoterapia” –Dominika Gier, 2018
– Warsztaty psychologiczne „Podejmowanie decyzji i rozwiązywanie konfliktów wewnętrznych” – CEROS, Rafał Daniluk, 2018
– Szkolenie „Optymalizacja odżywiania i suplementacji w sportach sylwetkowych” – Paweł Burakiweicz, Krystian Wolski, 2018
– Szkolenie „Interpretacja badań laboratoryjnych cz. I Morfologia krwi obwodowej, cz. II ABC Lipidogramu” – Monika Gackowska, 2017
– Szkolenie „Interpretacja badań laboratoryjnych cz. III. Zalecenia żywieniowo-diagnostyczne w chorobie Hashimoto i cz. IV zalecenia żywieniowo-diagnostyczne w chorobie Gravesa-Basedowa” – Monika Gackowska, 2017
– Szkolenie „Interpretacja badań laboratoryjnych cz. V i VI. Diagnostyka, metodyka, leczenie i zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu I i II” – Monika Gackowska, 2017
– Szkolenie „Kształtowanie kobiecej sylwetki. Moduł I: planowanie diety redukcyjnej dla aktywnych fizycznie kobiet z uwzględnieniem profilaktyki zdrowotnej” – Tadeusz Sowiński, 2016
– Szkolenie „Kształtowanie kobiecej sylwetki. Moduł I: planowanie ukierunkowanej na wzmacnianie tkanki mięśniowej oraz suplementacja dla kobiet aktywnych” – Tadeusz Sowiński, 2016
– Szkolenie „Mikroflora jelitowa i nietolerancje pokarmowe I i II” – dr Patrycja Szachta, 2016
– Szkolenie „Dietoterapia w praktyce. Poziom I, II, III i IV” – Paulina Ihnatowicz, Emilia Ptak, 2016
– Szkolenie „Dietetyka i suplementacja. Poziom I, II, III i IV” – Jakub Mauricz 2015-2016
– Certyfikat trenera personalnego i instruktora siłowni, Akademia Instruktorów Sportu, Akop Szostak, 2015
– Konferencja „Polko bądź zdrowsza” 2016 i 2017
Dodatkowo skończyłam studia magisterskie na kierunku administracja na UKSW w Warszawie, ale to odżywianie, dietetyka, sport okazały się moją ukochaną dziedziną, którą chcę się zajmować i dalej rozwijać. Nadal rozwijam się w tym kierunkach, szczególnie w obszarze dietetyki klinicznej, a przyszłości planuję poszerzyć swoje kompetencje w zakresie psychodietetyki. Śledzę badania naukowe, czytam różne artykuły, książki, biorę udział w konferencjach, szkoleniach, warsztatach, kursach i webinarach na różne tematy.

Dlaczego możesz mi zaufać?
Sama przez długi czas byłam po stronie pacjenta. Wiem jak to wygląda od kuchni, kiedy ciężko znaleźć prawdziwą pomoc. Sama walczyłam o swoje zdrowie i lepsze samopoczucie. Mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto, wiele alergii, miałam mnóstwo problemów hormonalnych, ale już wyszłam na prostą. Wiem, co czują ludzie z problemami zdrowotnymi. Wiem, jak to jest często odbija się od jednych drzwi do drugich i czuje się ogromną bezradność. Z tego względu każdemu staram się dać jak najwięcej od siebie i jak najbardziej pomóc. Pomagam znaleźć indywidualne, dopasowanego do pacjenta i najlepsze rozwiązanie. Nie uzależniam też ludzi od siebie, ale uczę ich jak powinni postępować, żeby z czasem sami umieli sobie radzić. Daję różne narzędzia do ręki. Nie działam szablonowo. Uwielbiam patrzeć, jak moi pacjenci przychodzą odmienieni na kolejne wizyty, jak poprawia się ich zdrowie, wygląd, ale też postrzeganie świata i podejście do życia.

Moje szczególne zainteresowania
Szczególnie interesuję się chorobami autoimmunologicznymi, problemami z tarczycą, Hashimoto, chorobą Gravesa-Basedowa, a także problemami hormonalnymi, z miesiączką, trądzikiem i innymi problemami skórnymi, nadwagą, otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, problemami jelitowymi, zaburzeniami lipidogramu, dną moczanową. Sama też od wielu lat trenuję na siłowni, więc dietetyka sportowa też jest w zakresie moich zainteresowań. Pokazuje również, że znaczenie ma nie tylko sama dieta, ale też regulacja rytmu dobowego, sen, odpoczynek, otaczanie się dobrymi ludźmi, kontakt z naturą. Dodatkowo od niedawna chodzę na kurs tańca towarzyskiego, lubię wyprawy górskie, rower, rolki, łyżwy. A po godzinach uwielbiam gotować i wymyślać nowe pyszne potrawy. To pozwala mi dopasowywać diety do kubków smakowych moich pacjentów. Kocham też zwierzęta, a zwłaszcza psy i spacery z nimi.

Moja metodyka
Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie, nie zmykam się w schematach. Każdemu chce przekazać jak najwięcej informacji dotyczących jego stanu zdrowia i odżywiania. Analizuję wyniki badań, sposób odżywiania, styl życia, aktywność fizyczną, środowisko i wszystko łączę ze sobą podchodząc w sposób całościowy do zdrowia. Wkładam całe serce w swoją pracę i bardzo się angażuję w to, co robię. Sama kiedyś nachodziłam się po wielu lekarzach, dietetykach, więc wiem, jak to wygląda z drugiej strony i jakie oczekiwania są pacjentów.

Moje współprace i projekty:
Współpracuję z jedną z siłowni, gdzie przyjmuje pacjentów, prowadzę z nimi indywidualne treningi, a także organizuję różne szkolenia. Prowadzę także wykłady, szkolenia i warsztaty w szkołach dla dzieci i ich rodziców na różne tematy dotyczące odżywiania i sportu. Prowadzę również bloga na temat odżywiania, problemów zdrowotnych i aktywności fizycznej. Umieszczam tam również przepisy na różne, pyszne potrawy.