Dlaczego cały czas czuję głód?🤔

Niektóre osoby odczuwają głód i chęć zjedzenia czegokolwiek niemalże nieustannie. Nawet po obfitym posiłku, kiedy żołądek jest już pełny, nie odczuwają sytości. Jak to się dzieje i jak sobie z tym radzić?
Uczucie głodu jest zależne między innymi od poziomu leptyny oraz wrażliwości na nią. Leptyna jest hormonem wydzielanym w tkance tłuszczowej i jest naturalnym mechanizmem broniącym nas od nadmiernego przybierania na masie ciała. Działa to w ten sposób, że jeśli masz dużo tkanki tłuszczowej, to produkujesz także dużo leptyny, co daje organizmowi informację o tym, że Twoje zapasy są dostatecznie duże i że nie potrzebujesz energii z jedzenia. Jednak w dzisiejszych czasach, gdzie spotykamy się z nagminnym przeładowaniem węglowodanami i prozapalną dietą mechanizm hamowania apetytu przez leptynę niestety zawodzi. Powstaje tzw. leptynooporność, czyli brak wrażliwości komórek ciała na sygnały „sytości”. Zatem im bardziej niezdrowa dieta, tym więcej tkanki tłuszczowej. Więcej tkanki tłuszczowej to więcej leptyny, jednak co z tego… kiedy nie może ona spełniać swojej funkcji. Tak powstaje niekończący się głód.
Pierwszym krokiem do poprawy wrażliwości na leptynę oraz zahamowania niekończącego się apetytu jest zmiana diety i stylu życia. Oto, co możesz zrobić, aby poprawić działanie leptyny i zmniejszyć głód:

➡️Unikaj produktów prozapalnych takich jak wysmażone mocno mięso, duże ilości nabiału, gotowe dania, fast foody, jedzenie w niepewnych niesprawdzonych miejsach.
➡️Nigdy nie smaż na olejach roślinnych takich jak olej słonecznikowy, lniany, czy rzepakowy. Utleniają się, powodując stan zapalny.
➡️Jedz ryby z dobrego źródła lub suplementuj dobrej jakości tran.
➡️Wyrzuć wszystkie słodycze, soki, napoje gazowane, słodzone jogurty, desery fitness i słodziki. Niestety te produkty oszukują receptory odpowiedzialne za sytość.
➡️Wyrzuć pieczywo pszenne! Mocno rozregulowuje gospodarkę cukrową, przyczyniając się tym samym do tycia. Im więcej pieczywa i wyrobów piekarniczych w diecie, tym łatwiej skusić się na słodycze.
➡️Nie jedz produktów węglowodanowych w każdym posiłku. Komponuj posiłki z mięsa, ryb, nabiału, warzyw, a produkty bogate w skrobię ogranicz do 2-3 posiłków dziennie. Produkty węglowodanowe zwiększają produkcję insuliny, a to zwiększa jeszcze bardziej wydzielanie leptyny, nasilając leptynooporność.
➡️Spożywaj zdrowe tłuszcze i nie bój się tłustych potraw! Jeśli korzystasz z dobrych, zdrowych źródeł takich jak olej kokosowy , masło , ghee, surowa oliwa z oliwek, awokado ,tłuste mięsa czy ryby, wpływasz na poprawę wrażliwości leptynowej.
➡️Pamiętaj o ćwiczeniach! W szczególności ćwiczenia z obciążeniami pomagają obniżyć poziom leptyny i ponownie uwrażliwić na niego komórki.