eszcze czujesz posmak malin na języku, a tu już dynia wkrada się na sklepowe półki 
O tym dlaczego warto jeść sezonowo i jakie smaki przynosi nam jesień
Każda pora roku cechuje się swoimi “best selerami”
Jesień jest szczególnym okresem Dzień gwałtownie się skraca, deszcz dudni w rynnach, a ziąb wdziera się za kołnierz Wtedy nasz wzrok przyciągają witryny warzywniaków, gdzie półki uginają się pod ciężarem potężnych dyni purpurowych śliwek dojrzałych orzechów soczystych gruszek i zarumienionych jabłek❤️
Dlaczego warto dać się skusić?
Sezonowo znaczy świeżo – takie produkty nie przeleżały tygodni lub wręcz miesięcy w chłodniach, z ograniczonym do minimum procesem dojrzewania, są świeże, a zatem przepyszne.
Sezonowo znaczy zdrowo – produkty te cechują się wysoką zawartością witamin i składników prozdrowotnych (im dłuższy okres i sposób przechowywania, tym większe straty), poza tym odżywiając się sezonowo podążasz za naturalnym rytmem przyrody i bogactw, jakie oferuje.
Sezonowo znaczy lokalnie – produkty te są najczęściej warzywami i owocami w jakie obfituje nasza ziemia, co sprzyja rozwojowi polskiej gospodarki (rolnicy, dostawcy)
Sezonowo znaczy niedrogo – ze względu na krótki okres magazynowania i nieznaczne odległości transportu, producent nie narzuca tak dużej marży, jak w przypadku np. produktów importowanych
Sezonowo znaczy ekologicznie – krótsza droga do odbiorcy powoduje mniejsze zużycie paliwa i środków do zabezpieczania produktów, a co za tym idzie mniejsze zanieczyszczenie środowiska
Sezonowo znaczy świadomie
 – konsument, mający na uwadze powyższe czynniki, jest konsumentem świadomym swoich wyborów i ich wpływu na swoje zdrowie, środowisko, jak i lokalne przedsiębiorstwa
Jakie smaki przynosi nam jesień?
agrest
brokuły
brzoskwinie
buraki
cukinia
dynia
gruszki
grzyby
jabłka
jarzębina
jeżyny
kasztany
kiwi
kukurydza
mirabelki
orzechy
pigwa
rokitnik
róża (dzika)
śliwka
żurawina
Moimi jesiennymi ulubieńcami jest owsianka z gruszką i zupa krem z dyni.