Czy warto jeść grzyby? 🌳
Ich wyjątkowy smak i aromat nieodłącznie kojarzy się z polską kuchnią i jest nie do zastąpienia🍽
Wyznaczyliśmy im rolę przypraw, ale rzadko wspominamy o ich wartościach odżywczych📣
Świeże grzyby składają się przede wszystkim z wody, dlatego są niskokaloryczne.
Białko grzybów zawiera znaczne ilości lizyny, a więc tego aminokwasu, który w wielu produktach – głównie zbożowych – występuje w deficytowych ilościach. Dlatego łączenie grzybów z innymi produktami (np. pierogi z kapustą i grzybami, grzyby zapiekane z kaszą itp.) podniesie wartość odżywczą białka spożywanych potraw.
Ilość tłuszczu w grzybach jest znikoma.
Grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B – szczególnie ryboflawiny (wit. B2) i niacyny (wit. B3).
Ponadto, niektóre gatunki o zabarwieniu pomarańczowym, np. kurki, są źródłem prowitaminy A.
Grzyby są także dobrym źródłem składników mineralnych, głównie potasu, fosforu i magnezu. Zawartość magnezu w grzybach jest zbliżona do zawartości tego pierwiastka w świeżych owocach czy warzywach.
Z drugiej strony, należy pamiętać, że:
Grzyby są także ciężkostrawne za sprawą swojego budulca – chityny, wielocukru o strukturze chemicznej podobnej do celulozy, czyli błonnika.
Ich spożywanie nie jest wskazane w przypadku małych dzieci oraz ludzi mających problemy z nerkami, wątrobą czy z przewodem pokarmowym.
Mimo, iż grzyby są produktem niskokalorycznym, często podawane są w towarzystwie np. masła, a to już znacząco podwyższa wartość energetyczną potrawy.
A czy Ty wykorzystujesz grzyby w kuchni? Jeśli tak, napisz w komentarzu do jakich potraw😋