O mnie
Dietetyka i gotowanie to moja pasja od dziecka. Od urodzenia byłam łasuchem, a już od pierwszych chwil życia miałam problemy z nadmierną masą ciała oraz zaburzeniami kontroli łaknienia. W późniejszym czasie borykałam się z niedoczynnością tarczycy, SIBO, zespołem jelita drażliwego oraz zaburzeniami psychicznymi. Poszukiwania i wytrwałość, jakiej nauczyła mnie praca nad własnym zdrowiem pokazały mi, że nie zawsze warto się poddawać i ślepo wierzyć innym. Wiem, że mój obecny stan zdrowia to zasługa wielu wyrzeczeń dietetycznych, innowacyjnych rozwiązań, prób, eksperymentów i długotrwałej suplementacji.
Motto, które na co dzień mi przyświeca w mojej pracy to „Jeśli nic nie zmienisz, nic się nie zmieni”.
Wykształcenie
Jestem dietetykiem klinicznym oraz dyplomowanym psychodietetykiem. Ukończyłam Uniwersytet Medyczny w Lublinie na kierunku dietetyka. Od 2017r. należę do grona Członków Polskiej Akademii Zdrowia.
Swoje doświadczenie zdobywałam na praktykach w 3 lubelskich szpitalach, po czym ogrom wiedzy zdobyłam na stanowisku dietetyka, a później także jako manager klubu sportowego.
Uczestniczyłam w tworzeniu programu żywieniowego oraz 8-tygodniowego kursu dietetyczno-coachingowego dotyczącego zmiany nawyków i odchudzania w jednej z największych sieci klubów fitness w Polsce dla kobiet. Prowadziłam wykłady otwarte, konsultacje dietetyczne oraz indywidualne sesje z wykorzystaniem narzędzi coachingowych. Jako diet coach prowadziłam warsztaty i szkolenia dla właścicieli, managerów i trenerów sieci klubów sportowych na terenie Polski oraz byłam odpowiedzialna za rozwój i jakość stosowanego w nich programu żywieniowego.

Dlaczego możesz mi zaufać?
Patrzę szeroko, słucham i łączę fakty. W pracy z pacjentami opieram się na kilkuletnim doświadczeniu, praktyce oraz aktualnych badaniach naukowych. Wyciągam wnioski z doświadczenia, jakie zdobywam pracując w gabinecie, a w wolnych chwilach zgłębiam literaturę z zakresu żywienia oraz psychodietetyki.
Ukończyłam ponad 30 kursów i szkoleń z zakresu dietetyki i psychodietetyki, m.in.:
- Kurs Instruktora Kulturystyki – Polski Instytut Sportu i Rekreacji, Lublin 2013r.
- Konferencja „Naturalna i bezpieczna żywność istotnym elementem zdrowia publicznego”, Lublin 2013r.
- Konferencja „Naturalna I bezpieczna żywność podstawą nowoczesnej diety”, Lublin 2012r.
- Warsztaty „Nietolerancje pokarmowe – wyzwanie współczesnej medycyny czy mit?”- VitaImmun, 2015r.
- Szkolenie „Komunikacja i współpraca w zespole” – Kalkstein, Sopot 2016r.
- Dietetyka i suplementacja – Mauricz.com, Wrocław2016r.
- Warsztat „Motywowanie klientek” – Meritum Consulting, 2016r.
- Szkolenie żywieniowe z elementami coachingu, Warszawa 2016r.
- Zarządzanie sobą w czasie – Kalkstein, Podkowa Leśna, 2016r.
- II Narodowy Kongres “Innowacyjne metody leczenia nadwagi i otyłości”, Warszawa 2016r.
- Konferencja żywieniowa “Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych”, Warszawa 2017r.
- Certyfikowana Akademia - Nowatorska Dietoterapia Chorób Tarczycy, Centrum Kompetencji, 2017r.
- Dietetyka od podstaw, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Oś jelitowo-mózgowa – historia wewnętrzna, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Ajwen tour 2018 - 10 zasad zdrowego stylu życia, Warszawa 2018r.
- Dietoterapia w różnych jednostkach chorobowych, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Przekrój przez medycynę – od objawu do rozpoznania, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Stres ciała, czyli zaburzenia biomechaniki ciała, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Chemia w żywności – jak zdrowa żywność truje Twój organizm, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Technologia żywności, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Choroby autoimmunizacyjne – dieta, diagnostyka, suplementacja, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Praktyka dietetyka – praca z pacjentem i prowadzenie gabinetu, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
Moje szczególne zainteresowania
Pasja do dietetyki dała mi możliwość spełnienia moich marzeń, dzięki czemu z przyjemnością prowadzę własny gabinet w Lublinie. Chętnie dzielę się swoją wiedzą pisząc artykuły.
Specjalizuję się w chorobie Hashimoto i innych chorobach autoimmunizacyjnych, problemach związanych z przewodem pokarmowym oraz w okiełzaniu toksycznego uwielbienia do słodyczy i podjadania.
W wolnych chwilach czas umila mi zabawa z kotem, a zajęciem, które mnie pochłania jest upiększanie wnętrz oraz własnoręczne wykonywanie dekoracji, ozdób i prezentów.
Moja metodyka
W pracy z pacjentami pomaga mi moja kreatywność, umiejętność słuchania i niekończący się optymizm.
Połączenie praktyki dietetycznej popartej sukcesami w prowadzeniu pacjentów wraz z wykorzystaniem technik psychodietetycznych pozwalają w kompleksowy sposób skupić się na wielu płaszczyznach w procesie zmiany. Opieram się na indywidualnej pracy z każdym, przy czym głęboko wierzę w niezwykłą moc wartościowego pożywienia oraz potęgę dietoterapii, zatem z sercem komponuję zdrowe, smaczne, sycące i atrakcyjne jadłospisy.
Moje współprace i projekty
Współpracuję z centrum szkoleniowym w Lublinie, gdzie prowadzę szkolenia oraz część dietetyczną dla uczestników kursu trenera personalnego. Prowadzę także usługi dietetyczne dla przychodni.
Ponadto przygotowywałam materiały merytoryczne oraz dietetyczne przepisy kulinarne do dwóch mobilnych aplikacji dietetycznych.