O mnie
Dietetyka i gotowanie to moja pasja od dziecka. Od urodzenia byłam łasuchem, a już od pierwszych chwil życia miałam problemy z nadmierną masą ciała oraz zaburzeniami kontroli łaknienia. W późniejszym czasie borykałam się z niedoczynnością tarczycy, SIBO, zespołem jelita drażliwego oraz zaburzeniami psychicznymi. Poszukiwania i wytrwałość, jakiej nauczyła mnie praca nad własnym zdrowiem pokazały mi, że nie zawsze warto się poddawać i ślepo wierzyć innym. Wiem, że mój obecny stan zdrowia to zasługa wielu wyrzeczeń dietetycznych, innowacyjnych rozwiązań, prób, eksperymentów i długotrwałej suplementacji.
Motto, które na co dzień mi przyświeca w mojej pracy to „Jeśli nic nie zmienisz, nic się nie zmieni”.
Wykształcenie
Jestem dietetykiem klinicznym oraz dyplomowanym psychodietetykiem. Ukończyłam Uniwersytet Medyczny w Lublinie na kierunku dietetyka. Od 2017r. należę do grona Członków Polskiej Akademii Zdrowia.
Swoje doświadczenie zdobywałam na praktykach w 3 lubelskich szpitalach, po czym ogrom wiedzy zdobyłam na stanowisku dietetyka, a później także jako manager klubu sportowego.
Uczestniczyłam w tworzeniu programu żywieniowego oraz 8-tygodniowego kursu dietetyczno-coachingowego dotyczącego zmiany nawyków i odchudzania w jednej z największych sieci klubów fitness w Polsce dla kobiet. Prowadziłam wykłady otwarte, konsultacje dietetyczne oraz indywidualne sesje z wykorzystaniem narzędzi coachingowych. Jako diet coach prowadziłam warsztaty i szkolenia dla właścicieli, managerów i trenerów sieci klubów sportowych na terenie Polski oraz byłam odpowiedzialna za rozwój i jakość stosowanego w nich programu żywieniowego.
Dlaczego możesz mi zaufać?
Patrzę szeroko, słucham i łączę fakty. W pracy z pacjentami opieram się na kilkuletnim doświadczeniu, praktyce oraz aktualnych badaniach naukowych. Wyciągam wnioski z doświadczenia, jakie zdobywam pracując w gabinecie, a w wolnych chwilach zgłębiam literaturę z zakresu żywienia oraz psychodietetyki.
Ukończyłam ponad 30 kursów i szkoleń z zakresu dietetyki i psychodietetyki, m.in.:
- Kurs Instruktora Kulturystyki – Polski Instytut Sportu i Rekreacji, Lublin 2013r.
- Konferencja „Naturalna i bezpieczna żywność istotnym elementem zdrowia publicznego”, Lublin 2013r.
- Konferencja „Naturalna I bezpieczna żywność podstawą nowoczesnej diety”, Lublin 2012r.
- Warsztaty „Nietolerancje pokarmowe – wyzwanie współczesnej medycyny czy mit?”- VitaImmun, 2015r.
- Szkolenie „Komunikacja i współpraca w zespole” – Kalkstein, Sopot 2016r.
- Dietetyka i suplementacja – Mauricz.com, Wrocław2016r.
- Warsztat „Motywowanie klientek” – Meritum Consulting, 2016r.
- Szkolenie żywieniowe z elementami coachingu, Warszawa 2016r.
- Zarządzanie sobą w czasie – Kalkstein, Podkowa Leśna, 2016r.
- II Narodowy Kongres “Innowacyjne metody leczenia nadwagi i otyłości”, Warszawa 2016r.
- Konferencja żywieniowa “Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych”, Warszawa 2017r.
- Certyfikowana Akademia - Nowatorska Dietoterapia Chorób Tarczycy, Centrum Kompetencji, 2017r.
- Dietetyka od podstaw, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Oś jelitowo-mózgowa – historia wewnętrzna, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Ajwen tour 2018 - 10 zasad zdrowego stylu życia, Warszawa 2018r.
- Dietoterapia w różnych jednostkach chorobowych, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Przekrój przez medycynę – od objawu do rozpoznania, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Stres ciała, czyli zaburzenia biomechaniki ciała, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Chemia w żywności – jak zdrowa żywność truje Twój organizm, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Technologia żywności, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Choroby autoimmunizacyjne – dieta, diagnostyka, suplementacja, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
- Praktyka dietetyka – praca z pacjentem i prowadzenie gabinetu, Ajwen Akademia, Warszawa 2018r.
Moje szczególne zainteresowania
Pasja do dietetyki dała mi możliwość spełnienia moich marzeń, dzięki czemu z przyjemnością prowadzę własny gabinet w Lublinie. Chętnie dzielę się swoją wiedzą pisząc artykuły.
Specjalizuję się w chorobie Hashimoto i innych chorobach autoimmunizacyjnych, problemach związanych z przewodem pokarmowym oraz w okiełzaniu toksycznego uwielbienia do słodyczy i podjadania.
W wolnych chwilach czas umila mi zabawa z kotem, a zajęciem, które mnie pochłania jest upiększanie wnętrz oraz własnoręczne wykonywanie dekoracji, ozdób i prezentów.
Moja metodyka
W pracy z pacjentami pomaga mi moja kreatywność, umiejętność słuchania i niekończący się optymizm.
Połączenie praktyki dietetycznej popartej sukcesami w prowadzeniu pacjentów wraz z wykorzystaniem technik psychodietetycznych pozwalają w kompleksowy sposób skupić się na wielu płaszczyznach w procesie zmiany. Opieram się na indywidualnej pracy z każdym, przy czym głęboko wierzę w niezwykłą moc wartościowego pożywienia oraz potęgę dietoterapii, zatem z sercem komponuję zdrowe, smaczne, sycące i atrakcyjne jadłospisy.
Moje współprace i projekty
Współpracuję z centrum szkoleniowym w Lublinie, gdzie prowadzę szkolenia oraz część dietetyczną dla uczestników kursu trenera personalnego. Prowadzę także usługi dietetyczne dla przychodni.
Ponadto przygotowywałam materiały merytoryczne oraz dietetyczne przepisy kulinarne do dwóch mobilnych aplikacji dietetycznych.
Certyfikaty