O mnie
Jestem studentką trzeciego roku dietetyki na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Pasję do zdrowego odżywiania i stylu życia odkryłam studiując geodezję, wtedy też zrozumiałam, że pora się przebranżowić. Od około 5 lat systematycznie uczestniczę w wielu szkoleniach, konferencjach czy wykładach poświęconych dietetyce. Moja praca licencjacka skupia się na diecie długowieczności i w ostatnim czasie ten temat stał mi się bardzo bliski.
Uwielbiam gotować i piec, i tu, jeśli tylko czas pozwoli, zazwyczaj skupiam się na zdrowych słodkościach, przy których stale eksperymentuję.
Jestem także instruktorem fitness i trenerem personalnym. Kocham moją pracę. Przynosi mi dużo satysfakcji i radości. Moja przygoda z aktywnością fizyczną zaczęła się już w dzieciństwie, kiedy rodzice zapisali mnie do kurpiowskiego zespołu ludowego. Przygodę z tańcem i śpiewem ludowym kontynuowałam w Olsztynie należąc do Zespołu Pieśni i Tańca Kortowo.
Z niecierpliwością czekam na moment obrony licencjatu i zakończenia studiów (chociaż są bardzo interesujące), ponieważ wiem że otworzy mi to drogę do wielu nowych możliwości. Jednak najważniejsze - będę dietetykiem i będę robić to co kocham.
Wykształcenie
Po ukończeniu studiów inżynierskich z geodezji, stwierdziłam że pora iść za głosem serca i zacząć studiowanie od nowa – tym razem wybrałam dietetykę. Obecnie jestem studentką trzeciego roku na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. W tym roku będę bronić pracę licencjacką, a w planach mam także ukończenie studiów magisterskich. Dodatkowo jestem instruktorem fitness oraz trenerem personalnym.
Dlaczego możesz mi zaufać?
Przede wszystkim dlatego, że dietetyka jest moją pasją. Systematycznie także pogłębiam moją wiedzę uczestnicząc w licznych szkoleniach i kursach. Oto część z nich:
- Dietetyka i Suplementacja I-IV, Jakub Mauricz, Olsztyn 2015-2016
- Dietoterapia w praktyce I-IV, Paulina Ihnatowicz, Emilia Ptak-Kasica, Warszawa 2015-2016
- Żywienie, diagnostyka i styl życia, Kamila Lipowicz -Ajwen Akademia, Olsztyn 2017
- Podstawowe badania krwi u sportowców, Natalia Palmowska - MEDFOOD, Olsztyn 2017
- Nutrition of Pregnant Women and Children, Jakub Mauricz, Patrycja Szachta, Warszawa 2017
- Zmień jedzenie na pożywienie i pozbądź się chorób, Iwona Wierzbicka -Ajwen Akademia, Warszawa 2017
- Jelita jako centrum naszej odporności, Oskar Kaczmarek, Warszwa 2017
- Narodowy kongres naturoterapii, Forum Media Polska, Warszawa 2017
- I Konferencja Insulinooporność -Problem XXI wieku, Fundacja Insulinooporność, Warszawa 2017
- III Narodowy Kongres ,,Nowatorskie metody leczenia nadwagi i otyłości", FoodForum, Warszawa 2017
- Facts and dietary myths, Tadeusz Sowiński -Centrum Szkoleń Sportowych, Warszawa 2018
- Nie potrafię schudnąć! Bezpieczna redukcja u kobiet, Jacek Bilczyński, Olsztyn 2018
- I Krajowa Konferencja Naukowa PTNŻ ,,Żywienie i nowotwory”,Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, UWM Olsztyn -Katedra Żywienia Człowieka, Olsztyn 2018
- Psychodietetyka w praktyce, Magdalena Hajkiewicz, Olsztyn 2018
- Elastyczność metaboliczna, Justyna Posłuszna – MEDFOOD, Warszawa 2018
- Nowotwory, Justyna Posłuszna – MEDFOOD, Warszawa 2018
Moje współprace i projekty
Jestem współautorem ebooka „Świąteczne słodkości i sylwestrowe przekąski”, który stworzyłyśmy z Natalią Palmowską. Projekt ten powstał z miłości do gotowania i pieczenia. Zysk z jego sprzedaży wsparł konto fundacji „Przyszłość dla Dzieci” w Olsztynie.
Moje szczególne zainteresowania
Moją największą pasją jest zdrowy styl życia, który wiąże się z odpowiednim odżywianiem oraz aktywnością fizyczną. Bliska jest mi dietetyka sportowa, czyli odpowiednie zaplanowanie diety do programów treningowych osób aktywnych w celu poprawy ich wyników sportowych. Sama uwielbiam trening siłowy, który z wykorzystaniem odpowiednich ćwiczeń świetnie modeluje kobiecą sylwetkę, bez setek godzin spędzonych na cardio.
Moja metodyka
Obecnie w Poradni MedFood zajmuję się układaniem jadłospisów oraz pisaniem artykułów do lokalnych czasopism (Gazeta Olsztyńska, Fit nie Fat). Po ukończeniu studiów licencjackich rozpocznę także pracę w gabinecie dietetycznym. Układając plany żywieniowe skupiam się w szczególności na upodobaniach smakowych pacjentów. Do układanych diet podchodzę bardzo indywidualnie i staram się, by były zawsze smaczne i urozmaicone.