Harmonogram szkoleń i webinariów 2019
Nowe tematy, nowi prelegenci, nowa wiedza! Zapraszamy
CZYTAJ DALEJ
Nowe tematy, nowi prelegenci, nowa wiedza! Zapraszamy
CZYTAJ DALEJ
artykuł sponsorowany
Dzisiejszy klient to świadoma osoba, której zależy nie tylko na tym, aby kupowane przez nią jedzenie było smaczne. Konsumenci chcą również, aby produkty żywności były również zdrowe oraz przyjazne środowisku. Tylko dzięki odpowiedniej odmianie zwierząt i właściwemu podejściu do hodowli można uzyskać wysokiej jakości mięso wieprzowe, które będzie zarówno smaczne, jak i zdrowe. Właśnie z tego powodu hodowcy zaczęli interesować się dawnymi odmianami zwierząt i dawnymi metodami hodowlanymi. Okazało się, że niektóre gatunki świń są wyjątkowo odporne na choroby i wystarczy im zapewnić naturalne warunki, swobodę i zróżnicowane żywienie, aby dostarczały zdrowe i smaczne mięso.
Kiedy ktoś wybiera w sklepie taki produkt jak wieprzowina ekologiczna, może mieć pewność, że pochodzi ona z ekologicznego gospodarstwa i została wytworzona według bardzo rygorystycznych norm oraz z zasadą zrównoważonego rozwoju. W taki sposób prowadziło się hodowle dawno temu. Co ważne, tego typu gospodarstwa łączą hodowlę zwierząt z produkcją roślinną. Zarówno w przypadku zwierząt, jak i roślin nie stosuje się żadnych szkodliwych substancji. Zamiast tego używa się organicznych nawozów oraz naturalnych pasz. Produkty wytwarzane w takim miejscu są zdrowe i smaczne. Co ważne, ekologiczne uprawa roślin i hodowla zwierząt nie wpływają negatywnie na środowisko naturalne.
Zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych mają zapewnione naturalne warunki – są karmione paszą opartą na BIO zbożach, takich jak pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień i owiec. W ich przypadku stosuje się też pasze energetyczne – ziemianki i kukurydzę. W takich paszach można znaleźć również mleko oraz różne przetwory i nasiona rzepaku czy też zioła, trwa, buraki, marchew itd. Ponadto zwierzęta w takich miejscach mają zawsze dostęp do czystej i świeżej wody, świeżego powietrza i sporego terenu, na którym mogą spacerować, biegać i mieć kontakt z innymi stworzeniami swojego gatunku.
Warto również zauważyć, że wieprzowe mięso ekologiczne to również wieprzowina bez antybiotyków. Podczas życia takich zwierząt nie podaje się żadnych preparatów tego typu, o ile nie jest to potrzebne. W przypadku gospodarstw ekologicznych wybiera się rasy, które są wyjątkowo odporne na choroby, aby właśnie tego uniknąć.
Mięso pochodzące z gospodarstw ekologicznych to również wieprzowina bez hormonów. Zwierzętom w takich miejscach nie podaje się żadnych składników, które mogą mieć wpływ na ich rozwój i wzrost. Poza tym nie stosuje się również żywności GMO, czyli modyfikowanej genetycznie.
artykuł sponsorowany
Mleko obecne jest w codziennej diecie wielu ludzi na całym świecie i odgrywa istotną rolę w dostarczeniu cennych składników odżywczych i korzyści zdrowotnych. Bogaty i unikalny skład mleka krowiego sprawia, że jest ono niezastąpionym źródłem białka, wapnia i witamin, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Mleko krowie jest niezwykle złożoną substancją, zawierającą różnorodne składniki odżywcze, takie jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Warto zaznaczyć, że skład mleka może się różnić w zależności od odmiany krowy, jej żywienia, a także innych czynników środowiskowych. Na tym tle wyróżniają się polskie produkty mleczarskie, które odznaczają się wyjątkowo wysoką jakością i walorami smakowymi. Główne składniki mleka krowiego to:
• Białka. Białka mleka, takie jak kazeina i białka serwatkowe, są ważnym źródłem aminokwasów, niezbędnych do wzrostu, budowy i naprawy tkanek oraz produkcji enzymów i hormonów.
• Tłuszcze. Mleko zawiera tłuszcze i kwasy tłuszczowe, które są źródłem energii oraz ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 czy sprzężony kwas linolowy CLA, które mają doskonały wpływ na nasze zdrowie.
• Witaminy i minerały. Mleko jest nieocenionym źródłem witamin, takich jak między innymi: witamina D (ważna dla zdrowych kości i wzmacniania odporności), witamina A (dobry wzrok, wzmacnia układ immunologiczny), witaminy z grupy B. Zawiera ono także wiele dobroczynnych dla ludzkiego organizmu minerałów, jak wapń i fosfor, które wspierają zdrowie kości i zębów oraz selen i potas.
Liczne badania naukowe przeprowadzone na przestrzeni lat wykazują, że mleko krowie ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, dlatego wymienimy tylko kilka najważniejszych:
1. Wspieranie rozwoju kości. Wapń i witamina D zawarte w mleku są kluczowe dla zdrowego rozwoju i utrzymania dobrego stanu naszego kośćca. Badania potwierdzają, że regularne spożycie mleka może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i osłabieniu kości w późniejszych latach życia (źródło: Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. „Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study”, Am J Public Health. 1997).
2. Wspomaganie układu immunologicznego. Składniki mleka, w tym białka, witamina A, witamina D oraz kwasy omega 3, wspierają układ odpornościowy, pomagając w lepszej odporności i zwalczaniu infekcji oraz chorób (źródło: Motta V, „Role of milk-and soy-based protein in supporting muscle mass and muscle protein synthesis in young and elderly subjects”, Nutrients 2019).
3. Białko wysokiej jakości. Białka mleka są bogate w aminokwasy charakteryzujące się wysoką jakością biologiczną, co oznacza, że zawierają one niemal wszystkie niezbędne aminokwasy wymagane przez organizm do budowy tkanek i funkcji metabolicznych (źródło: Schaafsma G., „The protein digestibility-corrected amino acid score”, The Journal of nutrition 2000).
4. Wsparcie dla rozwijające się organizmu dzieci. Mleko krowie jest powszechnie polecane jako składnik diety dzieci, ponieważ dostarcza niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju najmłodszych (źródło: Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence, Food and Nutrition Reaserch, 2016).
Mleko krowie jest cennym źródłem składników odżywczych, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Pamiętajmy jednak, że mogą się zdarzać indywidualne reakcje na mleko i produkty mleczne (np. nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego), dlatego należy uważnie wprowadzać mleko krowie do diety najmłodszych.
Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.
Czy wiesz, że 90% serotoniny, czyli „hormonu szczęścia” powstaje w jelitach? Nic więc dziwnego, że zły stan jelit odbija się na naszym samopoczuciu i zdrowiu. Ponadto bakterie zasiedlające nasz przewód pokarmowy w dużej mierze odpowiadają za odporność, a produkowane przez nie metabolity mają różnorodne działanie na cały organizm. Chcąc zadbać o swoje zdrowie warto zacząć od jelit!” mówi dietetyczka Marta Miklewska
Dowiedz się więcej: https://zdrowie.familie.pl/…/DIETETYK-Chcesz-zadbac-o…
Skóra starzeje się już od 25. roku życia i ma to związek głównie z utratą tych składników. Na jej wygląd wpływają także wahania wagi przede wszystkim pod wpływem odchudzania, choroby czy ciąży, a także brak ruchu. Aby przywrócić skórze jędrność należy zadbać głównie o odbudowę włókien kolagenowych w skórze. Ważne są także ćwiczenia i odpowiednie odżywianie. Pamiętaj, żeby o skórę dbać codziennie, a wtedy na pewno nie będziesz miała problemów z utratą jej napięcia i jędrności.
Co jeszcze możesz zrobić?
SPRAWDŹ>
https://www.familie.pl/…/Jak-ujedrnic-skore-SKUTECZNE…
Kilkudniowe pieczywo na które nikt nie ma ochoty? Mamy na to pyszne, zdrowe i szybkie rozwiązanie bez marnowania żywności.
Potrzebujemy tylko składników które każdy z nas ma w domu.
Pieczywo pokroić na kromki. Mleko, jajka, cukier – wymieszać w misce. Namoczyć chwilę kromki w przygotowanej miksturze i zapiec 5 min w piekarniku lub na patelni – według uznania.
Pyszne na szybkie śniadanie lub przekąskę, a przy tym nie marnujemy żywności!
Na naszą przemianę materii ma wpływ bardzo wiele czynników, nie tylko płeć, wiek, choroby współistniejące, ale także nasz styl życia!
Dieta odpowiednia dla Kasi, może okazać się nieskuteczna dla Oli, ponieważ ma zupełnie inne zapotrzebowanie lub nawyki. Nie ma dwóch takich samych osób, więc do żywienia powinniśmy podchodzić bardzo indywidualnie.
Pewne strategie sprawdzą się u jednej osoby, a u innej nie.
Ania jest przyzwyczajona jeść 5 posiłków dziennie, ale dla Gosi będzie to nie do przyjęcia, skoro dotychczas zawsze jadła 3 posiłki.
Ela stara się nie podjadać wieczorem, by nie położyć się spać z przepełnionym żołądkiem, natomiast Monika, która ma nocne dyżury, nie dałaby rady pracować bez późno-wieczornego posiłku.
Asia zawsze dojeżdża do pracy autem, a po pracy ogląda seriale, ma niewielki wydatek energetyczny w ciągu dnia, a jej koleżanka Marta przyjeżdża do pracy na rowerze, a po pracy pędzi na zajęcia jogi – ich obiady znacznie różnią się kalorycznością, bo mają inne zapotrzebowanie.
Dorota uwielbia owsianki na śniadanie, a Weronika nie wzięłaby tej papki do ust, ale zna mnóstwo przepisów na pełnowartościowe śniadanie bez płatków owsianych.
Różnimy się
Dlaczego ważymy jedzenie?
Stosujesz dietę, oczekujesz rezultatów, a zamiast tego frustrujesz się, bo masz wrażenie, że dieta nie działa
Być może nie oszacowałeś/aś prawidłowo kaloryczności porcji.
Restrykcyjne ważenie jedzenia na dłuższą metę nie jest absolutnie konieczne do utrzymania prawidłowej masy ciała, ale na początku warto zwrócić na to uwagę
Jeden lub dwa tygodnie ważenia jedzenia pozwolą Ci wyczuć jakie porcje danego produktu odpowiadają danej gramaturze .
Zanim zaczniesz stosować miary domowe jak łyżka, szklanka czy garść, naucz swoje “oko” jak wygląda porcja takiego produktu.
Dzięki temu będziesz mógł/a świadomie i bardziej intuicyjnie kontrolować swoje posiłki
W związku z wejściem w życie ustawy z dnia 30 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy Kodeks spółek handlowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2019 r., poz. 1798), dalej jako „Ustawa”, MedFood Group S.A. z siedzibą w Warszawie, nr KRS 0000746045 (dalej jako: „Spółka”), informuje akcjonariuszy o wprowadzeniu do polskiego porządku prawnego obowiązkowej dematerializacji akcji spółek, która oznacza zastąpienie papierowej formy akcji zapisem elektronicznym w rejestrze akcjonariuszy prowadzonym przez podmiot, o którym mowa w art. 17 Ustawy.
Zgodnie z wprowadzonymi zmianami moc obowiązujących dokumentów akcji wydanych przez Spółkę wygasa z mocy prawa z dniem 1 marca 2021 r. Po tym dniu akcje nie będą dokumentem potwierdzającym status akcjonariusza, lecz wyłącznie dokumentem dowodowym, niezbędnym do aktualizacji elektronicznego rejestru akcjonariuszy.
W związku z powyższymi zmianami na podstawie art. 16 Ustawy zarząd Spółki ponownie wzywa wszystkich akcjonariuszy Spółki do złożenia dokumentów akcji (odcinków zbiorowych akcji). Dokumenty akcji należy składać w siedzibie Spółki tj. pod adresem ul. Białowieska 7/ 9 lok. 34, 04-063 Warszawa, w dniach roboczych (od poniedziałku do piątku) w godzinach 10 – 15. Złożenie dokumentów akcji w Spółce odbywa się za pisemnym potwierdzeniem wydanym akcjonariuszowi.
W związku z wejściem w życie ustawy z dnia 30 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy Kodeks spółek handlowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2019 r., poz. 1798), dalej jako „Ustawa”, MedFood Group S.A. z siedzibą w Warszawie, nr KRS 0000746045 (dalej jako: „Spółka”), informuje akcjonariuszy o wprowadzeniu do polskiego porządku prawnego obowiązkowej dematerializacji akcji spółek, która oznacza zastąpienie papierowej formy akcji zapisem elektronicznym w rejestrze akcjonariuszy prowadzonym przez podmiot, o którym mowa w art. 17 Ustawy.
Zgodnie z wprowadzonymi zmianami moc obowiązujących dokumentów akcji wydanych przez Spółkę wygasa z mocy prawa z dniem 1 marca 2021 r. Po tym dniu akcje nie będą dokumentem potwierdzającym status akcjonariusza, lecz wyłącznie dokumentem dowodowym, niezbędnym do aktualizacji elektronicznego rejestru akcjonariuszy.
W związku z powyższymi zmianami na podstawie art. 16 Ustawy zarząd Spółki ponownie wzywa wszystkich akcjonariuszy Spółki do złożenia dokumentów akcji (odcinków zbiorowych akcji). Dokumenty akcji należy składać w siedzibie Spółki tj. pod adresem ul. Białowieska 7/ 9 lok. 34, 04-063 Warszawa, w dniach roboczych (od poniedziałku do piątku) w godzinach 10 – 15. Złożenie dokumentów akcji w Spółce odbywa się za pisemnym potwierdzeniem wydanym akcjonariuszowi.
Dlaczego żelazo w naszej diecie jest tak istotne
Żelazo bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, czyli erytrocytów. To właśnie w nich znajduje się hemoglobina, która odpowiedzialna jest za transport tlenu do każdej komórki w naszym organizmie.
Ile żelaza dziennie potrzebuje nasz organizm?
Zalecana dzienna dawka spożycia to:
18 mg dla kobiet
10 mg dla mężczyzn
Kto może być narażony na niedobór żelaza?
Niedobór żelaza może wystąpić w skutek źle dobranej diety, szczególnie podczas obfitych miesiączek czy przebytych operacji, gdy osoba utraciła dużo krwi. Dodatkowo w grupie ryzyka niedoboru są kobiety w ciąży, ponieważ mają one zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Wegetarianie również muszą zwrócić szczególną uwagę na ten pierwiastek, ponieważ najlepiej wchłania się ono z produktów mięsnych.
Jakie są główne źródła żelaza?
wątroba zarówno wołowa, wieprzowa, jak i drobiowa (najlepsze źródło żelaza!) Jednak nie należy jej jeść zbyt często z racji możliwej obecności toksyn,
żółtka jaj
kakao
orzechy pistacjowe, nasiona dyni i słonecznika, sezam
soja, fasoli białej
otręby ryżowe, otręby pszenne
Pamietaj!
Żelazo z mięsa zdecydowanie lepiej się wchłania niż z produktów roślinnych.
Przyswajanie żelaza zwiększa obecność witaminy C oraz kwasów organicznych (które występują w produktach kiszonych).
A zatem, do dania mięsnego dodaj surówkę lub warzywa.