Harmonogram szkoleń i webinariów 2019
Nowe tematy, nowi prelegenci, nowa wiedza! Zapraszamy
CZYTAJ DALEJ
Nowe tematy, nowi prelegenci, nowa wiedza! Zapraszamy
CZYTAJ DALEJ
Artykuł sponsorowany
Odpowiedni wybór materaca jest kluczowy dla jakościowego snu i prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia. Ważne jest, by dopasować go właściwie do indywidualnych potrzeb. W ten sposób najlepiej będzie sprawdzał się w swojej roli. Zapewni zdrowy sen i uczucie wypoczęcia o poranku. Materaców jest bardzo dużo, więc warto zastanowić się nad jego rodzajem. Który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom?
Ten rodzaj materaca opiera się przede wszystkim na lateksie, który ma bardzo korzystne właściwości dla produktu. Pianki oparte na tym materiale są niezwykle elastyczne i wytrzymałe. Sprężystość, którą się cechują pozwala im na doskonałe dopasowanie się do sylwetki użytkownika. Dzięki temu kręgosłup otrzymuje bardzo stabilne wsparcie w czasie odpoczynku. Bardzo dobrą właściwością takich materacy jest odpowiednia wentylacja, która zapewniona jest ze względu na otwartokomórkową strukturę. Dlatego znakomicie sprawdzą się one u osób z problemem nadmiernej potliwości. Naturalne cechy lateksu wspomagają również hipoalergiczność materaca. Skutecznie hamują rozwój mikroorganizmów i są antybakteryjne. Często poleca się je więc osobom zmagającym się z alergiami.
Wśród tych materacy znajduje się szeroka ranga produktów, których indywidualne właściwości dopasują się do potrzeb wielu osób. Dlatego są to jedne z najczęściej wybieranych materacy. Pianka z pamięcią kształtu oferuje indywidualny komfort, dopasowując się specjalnie do kształtu ciała użytkownika. Podobnie jak pianka poliuretanowa, posiada zdolność tłumienia ruchów osoby obok. Funkcja ta znakomicie sprawdzi się dla par i zapewni im spokojniejszy sen. Wszystkie materace piankowe cechują się wyjątkową trwałością, co zdecydowanie zapewnia komfort na lata. Sprawdzą się więc dla osób, które nie lubią ich często wymieniać.
Jest to wybór tradycyjny, który od zawsze cieszy się popularnością ze względu na swoje wyjątkowe cechy. Materace sprężynowe w zależności od rodzaju użytych sprężyn posiadają wiele indywidualnych korzyści dla użytkowników. Sprężyny multipocket, rozłożone gęściej niż inne, cechują się bardzo dobrym wsparciem dla ciała i precyzyjnym dopasowaniem do jego kształtu. W ten sposób tworzą stabilność dla kręgosłupa, sprawdzając się znakomicie u osób ze schorzeniami z nim związanymi oraz u seniorów. Materace te są także bardzo uniwersalne. Produkty dostępne są w różnych stopniach twardości, dzięki czemu można wybrać poziom odpowiedni dla swoich preferencji.
Każdy z materacy ma swoje indywidualne cechy i korzyści. Dlatego właśnie warto zwrócić uwagę na ich rodzaj podczas wybierania odpowiedniego dla siebie produktu. Bez względu na to, jak bardzo specyficzne masz wymagania, w świecie materacy na pewno i tak znajdziesz coś, co spełni Twoje oczekiwania.
To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
artykuł sponsorowany
Na całym świecie mleko jest niemal podstawą codziennej diety osób, które cenią sobie naturalne źródło wielu składników niezbędnych dla zdrowia. Dlaczego warto o nim pamiętać?
Mleko i przetwory mleczne są doskonałą podstawą do dobrze zbilansowanych śniadań, a także deserów i przekąsek. Bogactwo składników zawartych w mleku krowim sprawia, że staje się ono niezastąpionym źródłem białka, wapnia i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
W Polsce najchętniej spożywamy mleko krowie. Podstawowy skład mleka stanowi woda oraz kolejno laktoza, białka, tłuszcze, węglowodany oraz cenne witaminy i minerały. Odpowiednie połączenie składników w mleku krowim sprawia, że stanowi ono niezwykle wartościową postać wapnia. Okazuje się, że nawet jedna szklanka mleka dziennie jest w stanie pokryć niemal 1/3 zapotrzebowania na ten minerał.
Natomiast białko zawarte w mleku krowim świetnie wspiera wzrost i regenerację tkanek. Mleko zawiera także tłuszcze i kwasy tłuszczowe, będące źródłem energii oraz ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i sprzężony kwas linolowy (CLA).
Pamiętajmy, że do codziennej diety warto włączyć nie tylko mleko w czystej postaci, ale również przetwory mleczne – sery, jogurty, czy śmietany. W połączeniu z warzywami, kaszami i mięsem uzyskamy zbilansowaną dietę, która będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Duża zawartość witaminy D w mleku pomoże nam również zadbać o lepszą odporność, a wapń o zdrowe i mocne kości.
Mleko będzie także niezwykle cennym produktem w diecie dzieci i młodzieży, dlatego zalecane jest spożywanie mleka i produktów mlecznych każdego dnia.
Kampania #WspieramyPolskieMleczarstwo sfinansowana jest z Funduszu Promocji Mleka i realizowana przez Polską Izbę Mleka.
artykuł sponsorowany
Dzisiejszy klient to świadoma osoba, której zależy nie tylko na tym, aby kupowane przez nią jedzenie było smaczne. Konsumenci chcą również, aby produkty żywności były również zdrowe oraz przyjazne środowisku. Tylko dzięki odpowiedniej odmianie zwierząt i właściwemu podejściu do hodowli można uzyskać wysokiej jakości mięso wieprzowe, które będzie zarówno smaczne, jak i zdrowe. Właśnie z tego powodu hodowcy zaczęli interesować się dawnymi odmianami zwierząt i dawnymi metodami hodowlanymi. Okazało się, że niektóre gatunki świń są wyjątkowo odporne na choroby i wystarczy im zapewnić naturalne warunki, swobodę i zróżnicowane żywienie, aby dostarczały zdrowe i smaczne mięso.
Kiedy ktoś wybiera w sklepie taki produkt jak wieprzowina ekologiczna, może mieć pewność, że pochodzi ona z ekologicznego gospodarstwa i została wytworzona według bardzo rygorystycznych norm oraz z zasadą zrównoważonego rozwoju. W taki sposób prowadziło się hodowle dawno temu. Co ważne, tego typu gospodarstwa łączą hodowlę zwierząt z produkcją roślinną. Zarówno w przypadku zwierząt, jak i roślin nie stosuje się żadnych szkodliwych substancji. Zamiast tego używa się organicznych nawozów oraz naturalnych pasz. Produkty wytwarzane w takim miejscu są zdrowe i smaczne. Co ważne, ekologiczne uprawa roślin i hodowla zwierząt nie wpływają negatywnie na środowisko naturalne.
Zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych mają zapewnione naturalne warunki – są karmione paszą opartą na BIO zbożach, takich jak pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień i owiec. W ich przypadku stosuje się też pasze energetyczne – ziemianki i kukurydzę. W takich paszach można znaleźć również mleko oraz różne przetwory i nasiona rzepaku czy też zioła, trwa, buraki, marchew itd. Ponadto zwierzęta w takich miejscach mają zawsze dostęp do czystej i świeżej wody, świeżego powietrza i sporego terenu, na którym mogą spacerować, biegać i mieć kontakt z innymi stworzeniami swojego gatunku.
Warto również zauważyć, że wieprzowe mięso ekologiczne to również wieprzowina bez antybiotyków. Podczas życia takich zwierząt nie podaje się żadnych preparatów tego typu, o ile nie jest to potrzebne. W przypadku gospodarstw ekologicznych wybiera się rasy, które są wyjątkowo odporne na choroby, aby właśnie tego uniknąć.
Mięso pochodzące z gospodarstw ekologicznych to również wieprzowina bez hormonów. Zwierzętom w takich miejscach nie podaje się żadnych składników, które mogą mieć wpływ na ich rozwój i wzrost. Poza tym nie stosuje się również żywności GMO, czyli modyfikowanej genetycznie.
artykuł sponsorowany
Mleko obecne jest w codziennej diecie wielu ludzi na całym świecie i odgrywa istotną rolę w dostarczeniu cennych składników odżywczych i korzyści zdrowotnych. Bogaty i unikalny skład mleka krowiego sprawia, że jest ono niezastąpionym źródłem białka, wapnia i witamin, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Mleko krowie jest niezwykle złożoną substancją, zawierającą różnorodne składniki odżywcze, takie jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Warto zaznaczyć, że skład mleka może się różnić w zależności od odmiany krowy, jej żywienia, a także innych czynników środowiskowych. Na tym tle wyróżniają się polskie produkty mleczarskie, które odznaczają się wyjątkowo wysoką jakością i walorami smakowymi. Główne składniki mleka krowiego to:
• Białka. Białka mleka, takie jak kazeina i białka serwatkowe, są ważnym źródłem aminokwasów, niezbędnych do wzrostu, budowy i naprawy tkanek oraz produkcji enzymów i hormonów.
• Tłuszcze. Mleko zawiera tłuszcze i kwasy tłuszczowe, które są źródłem energii oraz ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 czy sprzężony kwas linolowy CLA, które mają doskonały wpływ na nasze zdrowie.
• Witaminy i minerały. Mleko jest nieocenionym źródłem witamin, takich jak między innymi: witamina D (ważna dla zdrowych kości i wzmacniania odporności), witamina A (dobry wzrok, wzmacnia układ immunologiczny), witaminy z grupy B. Zawiera ono także wiele dobroczynnych dla ludzkiego organizmu minerałów, jak wapń i fosfor, które wspierają zdrowie kości i zębów oraz selen i potas.
Liczne badania naukowe przeprowadzone na przestrzeni lat wykazują, że mleko krowie ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, dlatego wymienimy tylko kilka najważniejszych:
1. Wspieranie rozwoju kości. Wapń i witamina D zawarte w mleku są kluczowe dla zdrowego rozwoju i utrzymania dobrego stanu naszego kośćca. Badania potwierdzają, że regularne spożycie mleka może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i osłabieniu kości w późniejszych latach życia (źródło: Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. „Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study”, Am J Public Health. 1997).
2. Wspomaganie układu immunologicznego. Składniki mleka, w tym białka, witamina A, witamina D oraz kwasy omega 3, wspierają układ odpornościowy, pomagając w lepszej odporności i zwalczaniu infekcji oraz chorób (źródło: Motta V, „Role of milk-and soy-based protein in supporting muscle mass and muscle protein synthesis in young and elderly subjects”, Nutrients 2019).
3. Białko wysokiej jakości. Białka mleka są bogate w aminokwasy charakteryzujące się wysoką jakością biologiczną, co oznacza, że zawierają one niemal wszystkie niezbędne aminokwasy wymagane przez organizm do budowy tkanek i funkcji metabolicznych (źródło: Schaafsma G., „The protein digestibility-corrected amino acid score”, The Journal of nutrition 2000).
4. Wsparcie dla rozwijające się organizmu dzieci. Mleko krowie jest powszechnie polecane jako składnik diety dzieci, ponieważ dostarcza niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju najmłodszych (źródło: Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence, Food and Nutrition Reaserch, 2016).
Mleko krowie jest cennym źródłem składników odżywczych, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Pamiętajmy jednak, że mogą się zdarzać indywidualne reakcje na mleko i produkty mleczne (np. nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego), dlatego należy uważnie wprowadzać mleko krowie do diety najmłodszych.
Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.
Czy wiesz, że 90% serotoniny, czyli „hormonu szczęścia” powstaje w jelitach? Nic więc dziwnego, że zły stan jelit odbija się na naszym samopoczuciu i zdrowiu. Ponadto bakterie zasiedlające nasz przewód pokarmowy w dużej mierze odpowiadają za odporność, a produkowane przez nie metabolity mają różnorodne działanie na cały organizm. Chcąc zadbać o swoje zdrowie warto zacząć od jelit!” mówi dietetyczka Marta Miklewska
Dowiedz się więcej: https://zdrowie.familie.pl/…/DIETETYK-Chcesz-zadbac-o…
Skóra starzeje się już od 25. roku życia i ma to związek głównie z utratą tych składników. Na jej wygląd wpływają także wahania wagi przede wszystkim pod wpływem odchudzania, choroby czy ciąży, a także brak ruchu. Aby przywrócić skórze jędrność należy zadbać głównie o odbudowę włókien kolagenowych w skórze. Ważne są także ćwiczenia i odpowiednie odżywianie. Pamiętaj, żeby o skórę dbać codziennie, a wtedy na pewno nie będziesz miała problemów z utratą jej napięcia i jędrności.
Co jeszcze możesz zrobić?
SPRAWDŹ>
https://www.familie.pl/…/Jak-ujedrnic-skore-SKUTECZNE…
Kilkudniowe pieczywo na które nikt nie ma ochoty? Mamy na to pyszne, zdrowe i szybkie rozwiązanie bez marnowania żywności.
Potrzebujemy tylko składników które każdy z nas ma w domu.
Pieczywo pokroić na kromki. Mleko, jajka, cukier – wymieszać w misce. Namoczyć chwilę kromki w przygotowanej miksturze i zapiec 5 min w piekarniku lub na patelni – według uznania.
Pyszne na szybkie śniadanie lub przekąskę, a przy tym nie marnujemy żywności!
Na naszą przemianę materii ma wpływ bardzo wiele czynników, nie tylko płeć, wiek, choroby współistniejące, ale także nasz styl życia!
Dieta odpowiednia dla Kasi, może okazać się nieskuteczna dla Oli, ponieważ ma zupełnie inne zapotrzebowanie lub nawyki. Nie ma dwóch takich samych osób, więc do żywienia powinniśmy podchodzić bardzo indywidualnie.
Pewne strategie sprawdzą się u jednej osoby, a u innej nie.
Ania jest przyzwyczajona jeść 5 posiłków dziennie, ale dla Gosi będzie to nie do przyjęcia, skoro dotychczas zawsze jadła 3 posiłki.
Ela stara się nie podjadać wieczorem, by nie położyć się spać z przepełnionym żołądkiem, natomiast Monika, która ma nocne dyżury, nie dałaby rady pracować bez późno-wieczornego posiłku.
Asia zawsze dojeżdża do pracy autem, a po pracy ogląda seriale, ma niewielki wydatek energetyczny w ciągu dnia, a jej koleżanka Marta przyjeżdża do pracy na rowerze, a po pracy pędzi na zajęcia jogi – ich obiady znacznie różnią się kalorycznością, bo mają inne zapotrzebowanie.
Dorota uwielbia owsianki na śniadanie, a Weronika nie wzięłaby tej papki do ust, ale zna mnóstwo przepisów na pełnowartościowe śniadanie bez płatków owsianych.
Różnimy się
Dlaczego ważymy jedzenie?
Stosujesz dietę, oczekujesz rezultatów, a zamiast tego frustrujesz się, bo masz wrażenie, że dieta nie działa
Być może nie oszacowałeś/aś prawidłowo kaloryczności porcji.
Restrykcyjne ważenie jedzenia na dłuższą metę nie jest absolutnie konieczne do utrzymania prawidłowej masy ciała, ale na początku warto zwrócić na to uwagę
Jeden lub dwa tygodnie ważenia jedzenia pozwolą Ci wyczuć jakie porcje danego produktu odpowiadają danej gramaturze .
Zanim zaczniesz stosować miary domowe jak łyżka, szklanka czy garść, naucz swoje “oko” jak wygląda porcja takiego produktu.
Dzięki temu będziesz mógł/a świadomie i bardziej intuicyjnie kontrolować swoje posiłki
W związku z wejściem w życie ustawy z dnia 30 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy Kodeks spółek handlowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2019 r., poz. 1798), dalej jako „Ustawa”, MedFood Group S.A. z siedzibą w Warszawie, nr KRS 0000746045 (dalej jako: „Spółka”), informuje akcjonariuszy o wprowadzeniu do polskiego porządku prawnego obowiązkowej dematerializacji akcji spółek, która oznacza zastąpienie papierowej formy akcji zapisem elektronicznym w rejestrze akcjonariuszy prowadzonym przez podmiot, o którym mowa w art. 17 Ustawy.
Zgodnie z wprowadzonymi zmianami moc obowiązujących dokumentów akcji wydanych przez Spółkę wygasa z mocy prawa z dniem 1 marca 2021 r. Po tym dniu akcje nie będą dokumentem potwierdzającym status akcjonariusza, lecz wyłącznie dokumentem dowodowym, niezbędnym do aktualizacji elektronicznego rejestru akcjonariuszy.
W związku z powyższymi zmianami na podstawie art. 16 Ustawy zarząd Spółki ponownie wzywa wszystkich akcjonariuszy Spółki do złożenia dokumentów akcji (odcinków zbiorowych akcji). Dokumenty akcji należy składać w siedzibie Spółki tj. pod adresem ul. Białowieska 7/ 9 lok. 34, 04-063 Warszawa, w dniach roboczych (od poniedziałku do piątku) w godzinach 10 – 15. Złożenie dokumentów akcji w Spółce odbywa się za pisemnym potwierdzeniem wydanym akcjonariuszowi.