O mnie
Z zawodu jestem dietetykiem oraz fizykiem medycznym. Swoją wiedzę opieram wyłącznie na EBM (Evidence Based Medicine), czyli zaleceniach dietetycznych opartych na dowodach naukowych. Podchodzę do pacjentów holistycznie, skupiając się na balansie w żywieniu. Uczestniczę w licznych szkoleniach aby moja wiedza była jak najbardziej aktualna, a skuteczność dietoterapii na najwyższym poziomie. Prywatnie od 5 lat jestem wegetarianką ale współpracuję również z osobami na diecie tradycyjnej.
Wykształcenie
Z wykształcenia jestem dietetykiem oraz fizykiem medycznym. Ukończyłam studia licencjackie z fizyki medycznej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz studia magisterskie z dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, moja praca magisterska dotyczyła pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.
Dlaczego możesz mi zaufać?
Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie i holistycznie, w pierwszej kolejności szukam przyczyny, a dopiero później skupiam się na objawach, tak aby terapia była jak najbardziej skuteczna i długotrwała. Uczestniczę w wielu szkoleniach i konferencjach tak aby moja wiedza była aktualna i nieustannie poszerzana. Szkolenia z zakresu dietetyki i psychodietetyki w jakich dotychczas brałam udział:
- Dietetyka kliniczna (insulinooporność, PCOS, zaburzenia pracy tarczycy, wypalenie nadnerczy).
- Zaburzenia kompulsywne na talerzu- psychodietetyka jako narzędzie pracy z pacjentem.
- Nieswoiste choroby zapalne jelit- współpraca dietetyka z pacjentem.
- Dieta ketogeniczna w sportach wytrzymałościowych pod lupą Evidence Based Nutrition.
- Zestresowane jelita- czyli dlaczego zdrowa dieta to za mało.
- Najtrudniejsze przypadki w gabinecie dietetyka FoodForum Ekspert (Najnowsze diety i schematy żywieniowe, dedykowane kobietom w ciąży. Bilansowanie i rekomendowanie diet eliminacyjno- rotacyjnych przy konkretnych jednostkach chorobowych. Prawidłowa diagnoza i żywienie w chorobach autoimmunologicznych. Modulowanie mikrobiomu na różnych etapach życia człowieka. Zalecenia badań lekarskich i interpretacja ich wyników w gabinecie dietetyka. Praca z pacjentem przy pomocy technik i metod z obszaru psychodietetyki.).
- Zastosowanie diety roślinnej w leczeniu insulinooporności.
- Interakcje leków z żywnością w chorobach metabolicznych.
- Relacja Dietetyk- Pacjent. Praca z trudnym Pacjentem.
- Psychodietetyka w praktyce.
- Kompleksowe podejście do pacjenta z insulinoopornością i innymi endokrynopatiami.
Moje szczególne zainteresowania?
Specjalizuję się szczególnie w dietach roślinnych, dietach eliminacyjnych, dietach w chorobach cywilizacyjnych, autoimmunologicznych, nowotworowych oraz chorobach nerek.
Moja metodyka?
Kluczem do sukcesu jest indywidualizm oraz traktowanie organizmu jako całości, a nie skupianie się na jednej rzeczy. Chcę pokazać, że zdrowe nawyki żywieniowe zmienia się na lata, a nie tylko na czas trwania planu żywieniowego. Uważam, że dieta powinna być przede wszystkim dopasowana i smaczna, nigdy nie powinna być nieprzyjemnym obowiązkiem.